Oko 40.000 građana tužilo NSZ zbog isplate manjih naknada

Nacionalnu službu za zapošljavanje (NSZ) tužilo je oko 40.000 građana zato što su im isplaćene manje novčane naknade, rečeno je Tanjugu u NSZ.

Potraživanja bivših korisnika novčane naknade kreću se u iznosima od 1.000 pa i do 5.000 dinara.

Kako objašnjavaju u NSZ, osporavani način obračuna visine novčane naknade obavlja se u skladu sa obavezujućom preporukom Državne revizorske institucije (DRI) od 28. decembra 2011. godine.

Do tada, NSZ je radila po drugačijem principu i pre obavezujuće preporuke DRI, po ovom osnovu, nije bilo tužbi, navode.

Podnošenje tužbi po ovom osnovu, počinje od januara 2012. i traje u sve većem obimu i danas, ističu u pisanom odgovoru u NSZ.

Do sada je pokrenuto preko 40.000 ovih postupaka u kojima su bivši korisnici novčane naknade tužili tu službu za naknadu štete zbog manje isplaćenih iznosa novčane naknade.

Sudovi u većini slučajeva presuđuju u korist onih koji su tužili i do sada je na taj način presuđeno u oko 9.000 predmeta.

„U jednom, manjem, broju slučajeva sudovi su presuđivali i u korist NSZ. Iz tog razloga NSZ je pred Vrhovnim kasacionim sudom u martu ove godine izjavila posebnu reviziju kojom je od najviše sudske instance u ovoj vrsti sporova zatražila da donese odluku kojom će se rešiti nastalo sporno pravno pitanje, a koje se u osnovi svodi na to da li je NSZ pravilno obračunavala i isplaćivala novčanu naknadu“, objašnjavaju. Očekuju da Vrhovni kasacioni sud što pre zauzme stav, kako bi se to pitanje rešilo na pravilan i zakonit način.

Potraživanja bivših korisnika novčane naknade kreću se u iznosima od 1.000 pa do 5.000 dinara ukupno.

„Međutim, u ovim sprovima se mnogo više novca dosuđuje u korist advokata, veštaka i javnih izvršitelja i to čak do deset puta više nego što se isplaćuje korisnicima novčane naknade“, navode u NSZ.

NSZ iznose novčane naknade i dalje obračunava u skladu sa obavezujućim nalogom DRI jer je zakonom obavezna da primenjuje sve naloge koje dobije od te najviše revizorske institucije.

Prema podacima za septembar, u Srbiji ima 39.894 korisnika novčane naknade.

Njima je u proseku bilo isplaćena naknada u vrednosti od 24.355 dinara bruto, odnosno 15.514 neto za taj mesec.

Ukupno za te namene isplaćeno je 971.646.958 dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

NZSpotraživanjatužbe
Komentari (0)
Dodaj komentar