Okrugli sto o jačanju turističke saradnje Srbije i Egipta

BEOGRAD – Ambasada Egipta u Srbiji organizovala je okrugli sto pod nazivom „Novi Horizonti: turističke mogućnosti između Egipta i Srbije u novoj deceniji“, u okviru učešća Egipta kao zemlje partner 42. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu.

Zamenica ministra za turizam i antikvitete, Gada Šalabi, predstavila je značajne mogućnosti za jačanje saradnje između dve zemlje u oblasti turizma, čime bi se mogao iskoristiti trenutni porast broja turista, naročito srpskih turista koji putuju u Egipat, saopštila je egipatska ambasada u Beogradu.

Istakla je važnost istraživanja novih oblasti u jačanju turističke saradnje, kao što su zdravstveni turizam i turistička odmarališta, sa mogućnošću izgradnje efikasnog partnerstva između vladinih turističkih i poslovnih sektora, i razmena iskustva u oblasti obuke i izgradnje novih kapaciteta.

Razgovaralo se i o mogućnosti povezivanja civilnog vazduhoplovstva sa domaćim i međunarodnim avio-kompanijama iz Srbije.

Ambasador Egipta u Beogradu, Amr Alguvejli, istakao je, imajući u vidu da su turisti iz Srbije među vodećim u interesovanju za plažni turizam Egipta, da od ove godine imaju priliku da se upoznaju sa novim turističkim destinacijama, koje bi sada uključivale i kulturni turizam.

Predstavnici poslovnog i akademskog sektora su pohvalili pozitivni razvoj u oblasti turizma između Srbije i Egipta.

Biljana Radulović, predsednica Upravnog odbora Yute, pohvalila je porast od 55 odsto u 2019. godini u čarter letovima za Egipat, navodeći da bi Srbija i Egipat trebalo da postanu glavni centri za letove u regionu.

Docent na Fakultetu za turistički i hotelijerski menadžment, Danijel Pavlović, procenio je da je Egipat treća omiljena destinacija za turiste iz Srbije i naglasio da se očekuje porast za više od 50 posto u čarter letovima tokom letnje sezone ove godine.

Predstavnici avio-kompanije iz Srbije i Egipta su predstavili nove rute koje bi srpskim turistima omogućile da iz jednog grada u Egiptu, otputuju u drugi, što bi samim tim dovelo i do razmene plažnog i kulturnog turizma.

Državni sekretar za turizam pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Miroslav Knežević, izrazio je želju da se u narednom periodu radi na formiranju plana rada za unapređenje saradnje dve zemlje u oblasti turizma, što bi uključilo i posebne aspekte namenjene povećanju broja turista u oba smera.

Direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović, predložila je organizaciju posete Srbiji od strane novinara i turističkih operatera iz Egipta, kao i organizaciju promotivnih aktivnosti u Egiptu, što bi doprinelo podizanju svesti o zajedničkim turističkim destinacijama, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar