Oland hvali Si Djinpinga u vezi sa svetskom trgovinom

Francuski predsednik Fransoa Oland pohvalio je danas govor svog kineskog kolege Si Djinpinga o slobodnoj trgovini, indirektno ga suprotstavljajući protekcionizmu za koji se zalaže novi američki predsednik Donald Tramp.

„Odbacujemo pokušaj povlačenja, zatvaranja i čak protekcionizma“, rekao je Oland na ceremoniji u Jelisejskoj palati povodom kineske Nove godine, bez imenovanja nove američke administracije, prenosi agencija Frans pres.

„U vezi s tim, (kineski) predsednik Si Djinping došao je na samit u Davosu i branio principe regulisane trgovine, trgovine koja treba da bude pravilo medju velikim kontinentima“, rekao je Oland.

Si Djinping se založio za globalizaciju i slobodnu trgovinu sredinom januara pred svetskom ekonomskom elitom okupljenom u Davosu, suprotno onom za šta se zalaže Donald Tramp.

„Treba svi da vodimo računa da trgovinska razmena treba da se obavlja bez prepreka ili restrikcija kada one nemaju opravdanja“, rekao je Oland, dodajući ipak da treba „poštovati sanitarne, društvene i ekološke norme“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar