Optimizam nemačkih privrednika porastao u martu

MINHEN – Poslovno raspoloženje nemačkih privrednika osetno se popravilo ovog meseca.

Indeks poslovne klime, koji izračunava ekonomski institut IFO, porastao je sa 92,7 poena u februaru na 96,6 poena u martu, dostigavši najvišu vrednost od juna 2019.

Direktori nemačkih kompanija su, prema rezultatima ankete, očigledno zadovoljniji trenutnom poslovnom situacijom, a vratio se i optimizam u pogledu njihovih poslovnih očekivanja za naredne mesece, navodi se u saopštenju instituta dostavljenom Tanjugu.

Uprkos rastu stope korona infekcija, nemačka ekonomija ulazi u proleće sa većim samopouzdanjem, konstatuje IFO.

Poslovni sentiment u proizvodnom sektoru je nastavio uzlazni trend, pri čemu je indeks porastao u martu na 24,1 poen sa februarskih 16,4 boda.

Kompanije su znatno zadovoljnije svojim trenutnim poslovanjem, a njihova očekivanja u vezi sa budućim poslovanjem su najoptimističnija još od novembra 2010. Potražnja za industrijskom robom je znatno porasla.

U uslužnom sektoru, indeks poslovne klime je skočio sa februarskih minus 2,2 poena na plus 6,5 poena u tekućem mesecu. Povećano je zadovoljstvo trenutnom situacijom, a što se tiče očekivanja, kompanije su prvi put od prošle jeseni izrazile oprezni optimizam.

Posebno dobro posluju provajderi IT usluga, dok su hoteli, restorani i turizam i dalje u veoma lošoj situaciji, napominje IFO.

Primetan rast poslovnog raspoloženja zabeležen je u trgovinskoj delatnosti, gde je indeks skočio u martu na minus 1,4 poena sa februarskog nivoa od minus 14,6 poena. Trgovci su znatno bolje ocenili svoju trenutnu situaciju, a snažno su porasla i njihova poslovna očekivanja u budućnosti.

Situacija u maloprodaji je, doduše, i dalje nezavidna, ali nešto manje nego prethodnog meseca. Pozitivni izuzeci su bili supermarketi, prodavci bicikala i cvećare.

Indeks poslovne klime u građevinarstvu se vratio u martu na pozitivnu teritoriju, na 2,3 boda sa februarskih minus 2,8 poena. Pokazatelj trenutne poslovne situacije je na najvišem nivou u dosadašnjem toku godine, a takođe su se poboljšala i buduća poslovna očekivanja nemačkih građevinara.

IFO-v indeks poslovne klime izveden je na osnovu odgovora direktora oko 9.000 kompanija iz proizvodnog, uslužnog, trgovinskog i građevinskog sektora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar