Osam odsto mladih spremno je da se bavi sopstvenim biznisom

Više od 150.000 mladih potpuno je neaktivno, a petina njih nema nikakav posao, niti se usavršava. Svaki peti mladi muškarac u Srbiji danas je preduzetnik, a tek svaka 15. mlada žena može da se pohvali da je postala preduzetnica. Da nevolja bude veća, samo osam procenata mladih u našoj zemlji spremno je da se bavi nekakvim biznisom. Kako bi aktivirala omladinu da razmišlja produktivno, opština Savski venac, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Udruženjem „Privredni forum mladih”, organizovala je „Preduzetnički info dan” u biznis centru ove opštine. Mladi preduzetnici i svi oni koji to žele da postanu juče su dobili šansu da čuju nešto više o podsticajnim programima za podržavanje i razvoj preduzetništva i načinu da se njihove biznis ideje pretoče u realne okvire. Oni sa najinovativnijim poslovnim zamislima imaće priliku da učestvuju na petodnevnom karavanu „Privredni forum mladih 2016” koji se organizuje od 12. do 16. decembra u studentskom odmaralištu „Radojka Lakić” na Avali.

Opština Savski venac intenzivno radi na podsticanju preduzetništva mladih. Današnji trening iznedriće najbolje kandidate čiji će timovi dobiti priliku da prisustvuju petodnevnom programu na Avali. Oni koji ostvare najbolje rezultate biće nagrađeni besplatnim korišćenjem opštinskih prostorija, predviđenih za razvoj preduzetničkih ideja. Moći će da računaju i na pomoć stručnih mentora koji će im pomagati da realizuju sve što budu zamislili – najavila je Irena Vujović, predsednica Savskog venca.

Da mladi ne beže, već se samo plaše preduzetništva, podsetio je i Mihajlo Vesović, iz Privredne komore Srbije, ističući da je izlaz iz začaranog kruga u promeni načina razmišljanja.

– Preduzetništvo treba da se shvati kao stanje duha. Mladi moraju da znaju da nije sramota biti neuspešan ili pogrešiti u poslu. Trebalo bi da ostanu uporni u ostvarivanju svojih ideja – savetuje Vesović.

Projekat „Karavan omladinskog preduzetništva” otvoren je ove godine sa idejom da se mladi širom Srbije upoznaju sa preduzetništvom i njegovim izazovima, sve to da bi se otvorila nova radna mesta i doprinelo jačanju privrede naše zemlje. Karavan je dosad prošao kroz 19 opština u Srbiji i u njega se uključilo više od 3.000 mladih. U decembru će biti organizovana druga po redu obuka na Avali, a na završnom takmičenju najbolji kandidati dobiće i vredne nagrade.

(Marija Brakočević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biznismladi
Komentari (0)
Dodaj komentar