Otkupljeno 15.700 tona pšenice, problem niži kvalitet zrna

BEOGRAD – Žetva pšenice koja je ove godine u Srbiji trajala 40 dana, najduže u istoriji, završena je, a u Udruženju žita Srbije procenjuju rod na 3,3 miliona tona, ali i navode da je kvalitet zrna različit u zavisnosti od količine padavina tokom žetve.

Predsednik Udruženja Vukosav Savković rekao je za Tanjug da je za domaće potrebe dovoljno 1,5 miliona tona, a da će sve količine iznad toga biti namenjene izvozu za koji kaže da ide očekivanim tempom.

„U julu smo izvezli oko 200.000 tona pšenice, a u avgustu očekujemo izvoz do 250.000 tona“, rekao je Savković i dodao da je za prodavce dobro što cena pšenice u svetu raste.

Prema podacima Udruženja žita Srbije, pod pšenicom je ove godine zasejano 675.000 hekatar, a Savković navodi da je procenjeni rod oko pet tona po hektaru.

Upitan o kvalitetu zrna, odgovara da je kvalitet različit u zavisnosti od količine kiše koja je pala tokom žetve. Prvi deo žetve je bio bez padavina, pa je, kako kaže, 40 odsto požnjevenog zrna u tom periodu izuzetnog kavliteta, ali je preostalih 60 odsto različitog kvaliteta u zavisnosti od stepena oštenjenja zrna usled kiše i poplava.

„To ne znači da je 60 odsto pšenice lošijeg kvaliteta, nego da pšenica nije prošla bez posledica usled velike kolicine padavina“, objašnjava Savković, koji kao ozbiljne probleme navodi pad hektolitarske mase i pojavu proklijalih zrna.

Da je, bez ozbira na početne ambiciozne planove, veliki problem kvalitet ovogodišnjeg roda pšenice koji je niži zbog ogromne količine padavina tokom žetve upozoravaju i u Direkciji za robne rezerve, koja ove godine planira otkup 28.000 tona merkantilne pšenice.
V.d. direktora Direkcije za robne rezerve Zorica Anđelković je za Tanjug rekla da je do sada otkupljeno 15.700 tona, po ceni od 18 dinara sa PDV-om za kilogram.

„Velike količine pšenice smo odbili zbog neodgovarajućeg kvaliteta. Za robne rezerve otkupljujemo pšenicu u određenom standardu“, objasnila je Anđelković i dodala da je veći deo pšenice u kategoriji stočne, ali i da će cena dobrog zrna ići na više.

U Produktnoj berzi Novi Sad kažu da cena pšenice na svetskim berzama raste, što ide na ruku izvozu te žitarice iz Srbije, bez obzira na nešto niži kvalitet zrna zbog čestih kiša.

Direktor Produktne berze u Novom Sadu Miloš Janjić je za Tanjug rekao da je trenutno pšenica najatraktivnija roba za trgovanje, čija cena beleži rast.

Naveo je da se izvozna cena pšenice na berzama kreće od 160 do 164 evra po toni.

Inače, cena pšenice na Produktnoj berzi u Novom Sadu je 18 dinara po kilogramu, bez PDV, a Janjić podseća da je u žetvi bila 16,5 dinara.

Objasnio je da aktuelna situacija ide na ruku izvozu pšenice iz Srbije budući da su prinosi te žitarice manji zbog suše i visokih temperatura u zapadnoj i severnoj Evropi, ali i pada proizvodnje u Rusiji i Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar