Otopljavanje finansijskih odnosa Kine i Japana

TOKIO – Japan i Kina su u pregovorima o nastavku bilateralnog valutnog svop aranžmana između njihovih centralnih banaka, u vrednosti od oko 3.000 milijardi jena (27,15 milijardi dolara), objavila je danas novinska agencija Kjodo.

Nastavljanje svop aranžmana, kako ocenjuje agencija Rojters, predstavlja otopljavanje odnosa između druge i treće najveće ekonomije sveta, koji su poslednjih godina bili pogošani usled teritorijalnih sporova i tenzija zbog japanske ratne istorije.

Japan i Kina su ranije imale manji valutni svop aranžman koji je istekao u septembru 2013. godine, u vreme kada su kinesko-japanski odnosi bili na najnižoj tački.

Agencija Kjodo navodi da se očekuje da dve zemlje postignu sporazum o valutnom svopu tokom finansijskog dijaloga koji treba da bude održan u Pekingu ovog meseca.

Kineski premijer Li Kećang najavio je nastavak svop sporazuma sa Japanom u maju.

Tokio nastoji da upriliči samit između premijera Šinza Abea i kineskog predsednika Si Đinpinga u oktobru i želi da obnovljeni svop aranžman upotrebi kao simbol saradnje, dodaje Kjodo ne navodeći izvore.

U slučaju finansijskih previranja, valutni svop aranžman dejstvuje kao sigurnosna mreža, obezbeđujući juane japanskim bankama koje posluju u Kini i jene za kineske kompanije u Japanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar