OTP banka ostvarila istorijske poslovne rezultate u 2021.

NOVI SAD – OTP banka Srbija je u 2021. godini ostvarila 68 miliona evra profita i više od 228 miliona evra prihoda, a istorijski rezultat zabeležen je i u faktoringu, gde je ostvaren promet veći od 400 MILIONA evra, saopšteno je iz ove banke, uz ocenu da je ona time učvrstila dugogodišnji status lidera u ovoj oblasti.

Iz OTP banke navode da je banka posle sprovedene integracije uspela da zadrži i poziciju najvećeg kreditora privrede i stanovništva, te lidera na tržištu faktoring, lizing i e-commerce usluga.
Računajući i prihod nekadašnje OTP banke a.d. Beograd do momenta integracije u maju prošle godine, OTP banka Srbija je ostvarila prihod od 228,2 miliona evra, što je rast od 4,2 odsto, odnosno 9,1 miliona evra u poređenju sa 2020.

Na kraju 2021. aktiva je iznosila 5,66 milijardi evra, što predstavlja porast neto aktive za čak 429,7 miliona evra ili 8,2 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija Predrag Mihajlović kaže da je strategija OTP Grupe i OTP banke Srbija, kao njene članice, usmerena na održavanje stabilnosti u poslovanju, kao i na razvijanje i unapređivanje proizvoda i usluga koji OTP Grupu drže na vodećim pozicijama u brojnim oblastima.

„Ponosni smo na činjenicu da smo u jednom od najzahtevnijih perioda za bankarsko tržište, kao i u godini u kojoj smo sproveli najkompleksniju bankarsku integraciju ikad realizovanu na ovim prostorima, ostvarili odlične poslovne rezultate uz visoku profitabilnost od 68 miliona evra, što je gotovo sedam puta više u odnosu na godinu ranije“, ističe on.

Dodaje da iako nije bilo nimalo jednostavno, 2021. godina za OTP banku predstavlja neprocenjivo iskustvo, ali i potvrdu da kada ste posvećeni ciljevima i okruženi stručnjacima koji su u svakom trenu spremni da naprave korak više, rezultat ne može da izostane.

Kada je reč o kreditima, OTP banka je u 2021. zabeležila ukupan iznos od skoro 4,4 milijardi evra što je za 10,5 odsto ili 415,6 miliona evra više čime je zadržano prvo mesto na srpskom tržištu sa učešćem od 17,4 odsto.

Član Izvršnog odbora za finansije OTP banke Srbija Branimir Spasić kaže da su ključnu ulogu u ostvarenju ovako uspešnog rezultata odigrali poznavanje tržišta i pažljivo formirane ponude, koje uvek prate najaktuelnije trendove, kao i racionalno upravljanje troškovima.

„Ovo je posebno vidljivo kod stambenih kredita, gde je u 2021. godini ostvaren iznos od skoro milijardu evra i tržišni udeo od 21,8 odsto. Veliki skok zabeležen je i u oblasti gotovinskih kredita, gde je rastom od 8,8 odsto dosegnut iznos od više od milijardu evra, što predstavlja visokih 20,2 odsto tržišnog učešća“, navodi on.

Spasić ističe da je ovo samo deo brojnih reprezentativnih rezultata koji su odraz kontinuiranog unapređenja usluge i široke palete bankarskih proizvoda OTP banke Srbija, što su prepoznali i njeni klijenti.

Značajno povećanje ostvareno je i u segmentu poslovanja sa privredom, gde je sa 2,3 milijardi evra, zabeležen rast od 9,6 odsto, saopštavaju iz OTP banke i navode da banka tako ostaje na prvom mestu sa 16,3 odsto tržišnog učešća u kreditiranju privrede.

Kad je reč o depozitima, u ovoj oblasti zauzima drugo mesto sa učešćem od 11,2 odsto i rastom od 127,6 miliona evra, odnosno 4,1 odsto.
Faktoring, oblast u kojoj je OTP banka višegodišnji lider na tržištu, dostigao je NAJVIŠI NIVO SA 400 miliona evra prometa i najvećim učešćem na domaćem tržištu, uz godišnji rast od 18,6 odsto a istovremeno je zabeleženo i više od 3,5 miliona e-commerce transakcija.
U okviru OTP Grupe u Srbiji posluju i OTP Leasing Srbija, lider na tržištu lizinga u našoj zemlji, kao i OTP Osiguranje koje pruža usluge životnog osiguranja preko OTP banke, navodi se u saopštenju.

OTP Leasing je u 2021. godini zadržao lidersku poziciju na tržištu sa rastom nove produkcije od 37 odsto u odnosu na 2020. i ukupnim finansiranjem od 108 miliona evra novih plasmana, što predstavlja 19,5 odsto tržišnog učešća u novoj produkciji.

Sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) je krajem prošle godine zaključen ugovor o kreditu u iznosu do 10 miliona evra u okviru Regionalnog programa podrške konkurentnosti malim i srednjim preduzećima.
Kada je reč o rezultatima OTP Grupe za 2021. godinu u saopštenju se navodi da Grupa beleži konsolidovanu prilagođenu dobit od 1,39 milijardi evra, što je povećanje od 60 odsto u odnosu na 2020.

Prilagođen ROE za ovaj period dostigao je 18,5 odsto, dok operativna dobit iznosi 1,84 milijardi evra, odnosno 23 odsto.
Ostvaren je i dinamičan rast ukupnih prihoda, za 13 odsto uz rast neto prihoda od kamata istom brzinom, dok neto prihod od naknada i provizija beleži sporiji rast, 12 odsto godišnje.

Ostali neto nekamatonosni prihod je porastao za 17 odsto, volumen kredita se uvećao za 15 procenata, prilagođen deviznom kursu, tokom 2021. godine.

Kad je reč o glavnim segmentima kredita, 2021. konsolidovana devizno prilagođena izloženost privredi beleži najbrži rast od 19 odsto, sledi povećan portfolio hipotekarnih kredita od 15 odsto, potrošačkih kredita od 14 odsto i izloženost lizingu 11 odsto.
Devizno prilagođeni konsolidovani depoziti beleže rast od 16 odsto godišnje ili 7,9 milijardi evra, odnosno brži rast od volumena kredita.

Na kraju 2021. godine, bruto rezerve za operativnu likvidnost Grupe iznosile su 9,1 milijardu evra što je za 0,8 milijardi evra više nego u prethodnom kvartalu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar