Otplata aranžmana sa MMF-om iz 2009.

Narodna banka Srbije danas je najavila da će poslednja rata glavnice duga u iznosu od 7,25 miliona evra po osnovu stend-baj aranžamana sa Medjunarodnim monetarnim fondom biti isplaćena 12. aprila.

Time će, kako je navedeno u saopštenju, u potpunosti biti izmirene obaveze po osnovu aranžmana koji je MMF odobrio Srbiji 19. januara 2009. godine, a koji je okončan 15. aprila 2011. godine.

Srbiji su tim aranžamanom odobrena sredstva u iznosu od 2,94 milijarde evra, od čega je za jačanje deviznih rezervi zemlje iskorišćeno 1,53 milijarde evra.

Ciljevi ekonomskog programa u okviru aranžmana sa MMF-om iz 2009. godine odnosili su se na održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti usled neizvesnih globalnih finansijskih i ekonomskih uslova, smanjenje budžetskog deficita i javnog duga, obuzdavanje inflacionih pritisaka i prevelikih dnevnih oscilacija deviznog kursa dinara.

Sprovodjenjem strukturnih reformi trebalo je da se unapredi ekonomski rast i izvozni potencijal, i da se sprovedu preventivne mere u finansijskom sektoru radi prevazilaženja eventualnih efekata globalne krize, navela je centralna banka.

Dodaje se da je u periodu provodjenja toga po obimu sredstava najvećeg stend-baj aranžmana Srbije sa MMF-om, fiskalni deficit porastao sa 4,4 na 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je udeo javnog duga u BDP-u povećan sa 32,8 na 45,4 odsto.

Godišnja inflacija je povećana sa 6,6 na sedam odsto, a deficit tekućeg računa platnog bilansa sa 6,6 odsto na 10,9 odsto BDP-a, ističe se u saopštenju NBS.

Troškovi stend-baj aranžmana sa MMF-om iz 2009. godine su, po oceni NBS, bili značajni jer je iz deviznih rezervi otplaćeno ukupno 1,59 milijardi evra, a pored toga su plaćeni ukupni troškovi u iznosu od 91,2 miliona evra, od čega 79,6 miliona evra po osnovu kamate, 7,6 miliona evra za troškove provizije i četiri miliona evra za troškove angažovanja sredstava.

NBS je podsetila da je Srbija sa MMF-om 29. septembra 2011. zaključila novi stend-baj aranžman u trajanju od 18 meseci, čiji je cilj bio očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i poboljšanje investicione klime u zemlji.

Taj aranžman u iznosu od 1,08 milijardi evra zaključen je iz predostrožnosti, odnosno bez namere da se koriste sredstva osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje. Prvo razmatranje rezultata u sprovodjenju tog aranžmana, februara 2012, nije pozitivno završeno zbog odstupanja usvojenog budžeta za 2012. od dogovorenog fiskalnog programa.

Po osnovu troškova za angažovanje sredstava u okviru tog aranžmana, koji je istekao 28. marta 2013. godine i po kome nije bilo korišćenja sredstava, Srbija je platila 2,04 miliona evra.

„Aktuelni stend-baj aranžman iz predostrožnosti, koji je MMF odobrio Srbiji 23. februara 2015. godine na iznos sredstava od 1,17 milijardi evra, uspešno se sprovodi. Ozdravljenje javnih finansija okarakterisano prepolovljenim fiskalnim deficitom, niska inflacija i stabilan devizni kurs dinara, kapitalno adekvatan bankarski sektor i trenutno najniže u novijoj istoriji kamatne stope na kredite u Srbiji, rezultati su tog programa“, navela je NBS.

Istaknuto je da je u 2015. godini privredni rast bio 0,8 odsto i pored snažnih mera fiskalne konsolidacije, godišnja inflacija iznosila je 1,5 procenata, deficit tekućeg računa platnog bilansa smanjen je na 4,8 odsto BDP-a, dok je fiskalni deficit prepolovljen na 3,7 odst BDP-a.

Jedini trošak u okviru aktuelnog stend-ba aranžmana, kako je navedeno, odnosi se na angažovanje sredstava i iznosi 2,25 miliona evra za prve dve godine sprovodjenja dogovorenog ekonomskog programa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar