Otvoren Poslovni forum na samitu 16 zemalja plus Kina u Sofiji

Premijeri bugarske i Kine Bojko Borisov i Li Kećijang otvorili su danas poslovni forum u okviru sedmog samita inicijative 16 centralno i istočno evropskih zemalja i Kine  (CEEC) koji se održava u Sofiji.

Dvojica premijera naglasili su da je poslovni forum platforme 16+1 temelj inicijative i da je ove godine u glavnom gradu Bugarske okupio oko 1500 kompanija.

Oni su rekli da je cilj inicijative izmedju 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine jačanje Evrope a ne njena podela.

„Želimo da vidimo jedinstvenu, naprednu i otvorenu Evropsku uniju i podupiremo integracije. To je u interesu i Evrope i Kine“, kazao je Li, dodajući da bi oslabljena Evropa „bila loša vest za Kinu a ne obrnuto“, prenosi agencija Hina.

Borisov, domaćin skupa, je na forumu, na čijem je otvaranju učestvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić, rekao da se radi o platformi koja pokušava da jača Evropu, a ne da je deli. U inicijativi učestvuje 11 zemalja članica EU i pet kandidata i potencijalnih kandidata s kojima Kina jača veze.

Kineski premijer je rekao da će inicijativa ostati „otvorena i inkluzivna“ za druge partnere, bilo zemlje ili institucije.

Li je rekao da postoji brzi rast poslovnih odnosa sa zemljama centralne i istočne Evrope, „za razliku od poslovne saradnje s nekim drugim regijama“ koje nije imenovao.

On je najavio i da će Kina nastaviti s reformama i otvaranjem tržišta za strana ulaganja, i naglasio da će Kina nastaviti da otvara vrata za strane proizvode.

„Za strane proizvode koji odgovaraju potrebama kineskih potrošača, nastavićemo šire da otvaramo vrata kineskog tržišta“, rekao je.

Kineski je premijer takodje ukazao da je u prvih pet meseci ove godine trgovinska saradnja Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope porasla za 24,5 posto.
Bugarski ministar ekonomije Emil Karanikolov rekao je na otvaranju foruma da je ova inicijativa dobra osnova za širenje saradnje u visokoj tehnologiji, investicijama, industrijskom partnerstvu, zajedničkim kompanijama, infranstrukturi, saobraćaju, poljoprivredi, energetici i turizmu.

Ministar se zahvalio kineskoj vladi na aktivnoj politici i praktičnim koracima u ohrabrenju kineskih kompanija da prošire sadašnji region.

Bugarsko ministarstvo ekonomije podržavaće i promovisati sve inicijative u interesu dobre saradnje izmedju zemalja, rekao je Karanikolov.

Nakon otvaranja foruma, održaće se samit šefova vlada 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine. Na njemu pored Kine učestvuju i Albanija, BiH, Hrvatska, Bugarska, Češka, Estonija, Madjarska, Letonija, Litvanija, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija Slovačka, Slovenija i Srbija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar