Otvorena nova radna mesta u Srbiji uz podršku Norveške

BEOGRAD – U Srbiji je zaposleno 37 osoba iz teže zapošljivih grupa stanovništva nakon pohađanja strčnih obuka i praksi, uz podršku Kraljevine Norveške preko projekta „Norveška za vas – Srbija“.

Šest projekata ukupne vrednosti od oko 75.000 evra sprovele su opštine Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Mionica, Sjenica i Trgovište, od maja 2019. do novembra 2020, saopšteno je iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Cilj Javnog poziva lokalnim samoupravama za sprovođenje stručnih obuka u skladu sa lokalnim akcionim planovima za zapošljavanje bio je povećanje zapoššljivosti ranjivih i teže zapošljivih grupa stanovništva kroz unapređenje njihovih znanja i veština i doprinos smanjenju neusklađenosti između ponude i tražnje na tržištu rada.

“Veoma mi je drago da vidim da je Norveđka podržala obuke za 99 korisnika od kojih je zaposleno 37, naročito tokom ove godine, kada je pandemija kovid-19 negativno uticala na tržište rada“, rekao je ambasador Kraljevine Norveške Jorn Eugen Jelstad.

Ističe da su uprkos okolnostima i uz veliku podršku partnera iz UNOPS-a uspeli da obezbede poslove u šest opština u Srbiji.

„Kroz unapređenje različitih veština – od stranih jezika, IT, međuljudskih veština i komunikacije, do prvog stažiranja – svi naši korisnici mahom sa nižim obrazovanjem, mladi, stariji od 50 godina, primaoci socijalne pomoći, Romi i dugotrajno nezaposleni, poboljšali su znatno svoju poziciju na tržištu rada u Srbiji”, dodaje Jelstad .

Za sprovođenje ovih projekata, Norveška izdvojila je 60.000 evra, dok su lokalne samouprave učestvovale sa oko 15.000 evra.

Milica Došenović, v.d. menadžera projekta „Norveška za vas – Srbija“, posebno je zadovoljna što su žene činile više od 65 odsto polaznika stručnih obuka.

Projekat “Norveška za vas – Srbija” ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, unapređenje lokalne infrastrukture, podršku integracijama Srbije u Evropsku uniju i jačanje informacione bezbednosti Vlade Srbije.

Projekat je učestvovao i u jačanju zdravstvenog sistema za odgovor na pandemiju kovid-19. Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 8,7 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar