Pad britanskog BDP-a u trećem kvartalu veći od prvobitne procene

LONDON – Britanska privreda je pala u trećem kvartalu više nego što se mislilo, pokazuju današnji statistički podaci.

Privredna proizvodnja je pala za 0,3 posto na kvartalnom nivou, a ne za 0,2 procenta koliko je prvobitno bilo procenjeno, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS), prenosi Rojters.

Taj pokazatelj pozicionira Britaniju na začelje u Grupi sedam velikih razvijenih ekonomija u smislu kvartalnog rasta, mada je na niži rezultat blago uticalo jednodnevno zatvaranje kompanija zbog sahrane kraljice Elizabete, dodaje se u saopštenju ONS-a.

Poslovne investicije su pale za 2,5 odsto na kvartalnom nivou naspram prethodne preliminarne procene o padu od 0,5 posto.

„Gledajući unapred, Velika Britanija će verovatno nastaviti da slabi. Očekujemo da će Britanija doživeti najdublju recesiju među velikim naprednim ekonomijama 2023. godine, zbog ozbiljnih kočnica i od monetarne i od fiskalne politike“, kaže ekonomistkinja Gabrijela Dikens iz analitičke kuće Panteon Makroekonomiks.

Prema podacima ONS-a, britanska ekonomska proizvodnja je u trećem tromesečju bila za 0,8 procenata ispod nivoa s kraja 2019, u odnosu na prvobitnu procenu da zaostaje za 0,4 posto.

Mada je dominantni sektor usluga porastao za 0,1 odsto u posmatranom kvartalu, pad u proizvodnji i građevinarstvu je povukao osnovnu cifru naniže.

Svih 13 proizvodnih podsektora zabeležilo je pad u periodu jul-septembar, dok se raspoloživi prihod domaćinstava prilagođen za stopu inflacije smanjio četvrti kvartal zaredom, dodaje ONS.

Ogromna većina ekonomista koje je anketirao Rojters očekuje
privredni pad i u tekućem kvartalu, što prema mišljenju nekih analitičara definiše recesiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar