Pao dogovor: Evrozona i MMF usaglasili predlog za Grke

Kreditori iz evrozone i Međunarodni monetarni fond (MMF) postigli su međusobni sporazum o zajedničkom stavu koji će predstaviti grčkim zvaničnicima, izjavio je predsedavajući evrogrupe Jerun Dajselblum.

Sastanak između kreditora i grčkih funkcionera planiran je za kasnije danas, rekao je u Hagu Dajselblum, šef ministara finansija evrozone, prenosi agencija Rosjters.

„Postoji sporazum da izađemo sa jedinstvenim frontom prema Grcima“, kazao je on, dodajuci da je ishod današnjeg sastanka s Grcima i dalje nejasan i da nije jasno da li će Atina prihvatiti predloge.

„Videćemo kakav će ishod biti“, naveo je zvaničnik evrozone.

Ujedinjen stav između vlada zemalja evrozone i MMF-a predstavlja prodor u njihovim međusobnim odnosima, jer su mesecima zastupali različita mišljenja o visini primarnog budžetskog suficita koji bi Grčka trebalo da ostvari 2018. i da održava narednih godina, kao i po pitanju ublažavanja tereta duga Atini.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble se snažno protivi otpisu grčkog duga, uz obrazloženje da tako nešto nije moguće prema Lisabonskom sporazumu, osim ako Grčka ne napusti evrozonu.

„Ne možemo da prihvatimo smanjenje duga za Grčku, to ne dozvoljava Lisabonski sporazum (EU). Za tako nešto, Grčka bi morala da napusti monetarnu uniju“, rekao je Šojble za nemačku državnu televiziju ARD, prenela je juče agencija AFP.

Istovremeno, MMF već duže vreme pritiska evropske poverioce Atine da otpišu deo grčkog duga, jer smatra da je njegov nivo od 160 odsto bruto domaćeg proizvoda neodrživ, i da Grčka neće moći da ga otplaćuje, pošto će njen privredni rast biti sporiji nego što se ranije procenjivalo.

Razlike između grčkih kreditora, koje su ometale napore za deblokadu dalje finansijske pomoći Grčkoj iz najnovijeg spasilačkog paketa evrozone, po svemu sudeći su prevaziđene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

evrozonagrckaMMF
Komentari (0)
Dodaj komentar