Partnerstvo Rio Tinta i kompanije Schneider Electric za ispunjenje ciljeva dekarbonizacije

Kompanija Rio Tinto je danas saopštila da je s kompanijom Schneider Electric potpisala sporazum o saradnji radi smanjivanja emisije ugljenika, prvi te vrste u svetu.

Tako će, kako se navodi, francuska kompanija za energetska rešenja, Schneider Electric postati kupac metala rudarskog giganta, koji su proizvedeni uz manju emisiju ugljenika.

Kompanije širom sveta obećavaju cilj od nulte emisije ugljenika do 2050, u skladu sa ciljem Pariskog sporazuma o klimatskim promenama da se ograniči globalni porast temperature na 1,5 stepeni Celzijusa.

„Da bi to postigle, korporacije koje imaju visoku emisiju ugljenika, kao što su rudarske kompanije, postavljaju kratkoročne i srednjoročne ciljeve koje mogu ostvariti zahvaljujući partnerstvima i tehnološkim inovacijama“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će jedinstveno partnerstvo Rio Tinta i Schneider Electric-a pomoći ubrzanju rešenja za dekarbonizaciju i obnovljive izvore energije kombinovanjem nisko-ugljeničnih materijala sa najsavremenijom digitalnom tehnologijom.

Kompanija Schneider Electric, koja prodaje proizvode u rasponu od punjača za električne automobile do industrijske robotike, koristiće zelenije proizvode, sa niskim sadržajem ugljenika koje Rio Tinto proizvodi uz pomoć obnovljive energije, kao što su aluminijum i bakar, ruda gvoždja i borati.

Zauzvrat, Rio Tinto će koristiti izvore energije sa niskom emisijom ugljenika, kao i industrijske usluge kompanije Schneider Electric.

„Kao najodrživija korporacija na svetu sa globalnom mrežom pametnih fabrika i pametnih distributivnih centara, Schneider Electric ima misiju da industriju učini ekološki efikasnom. Ovo partnerstvo pokazuje da je Rio Tinto podjednako strastven kada su u pitanju zelena tranzicija i održivost“, navodi se u saopštenju.

Kompanije su izjavile da zajedno rade na razvoju pionirskih rešenja poput digitalnih platformi, tehnologija i rešenja širom lanca snabdevanja metalima, kako bi se dodatno doprinelo efikasnoj dekarbonizaciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar