Pavlova: Privreda Zapadnog Balkana se oporavlja od pandemije

LUKSEMBURG/BEOGRAD – Potpredsednica Evropske investicione banke (EIB) zadužena za Zapadni Balkan Ljiljana Pavlova izjavila je danas da se ovaj region oporavlja od posledica pandemije i da postoji pozitivan trend oporavka privrede.

„Region se već oporavlja od pandemije. Neke zemlje se oporavljaju brže, dok druge malo sporije, ali postoji pozitivan trend i vidi se put oporavka“, rekla je Pavlova na godišnjoj konferenciji za medije EIB-a.

Prema analizi ekonomskog odeljenja EIB-a koja se oslanja na prognoze MMF-a, ekonomije ZB su snažno pogođene posledicama pandemije.

BDP Zapadnog Balkana je u 2020. imao pad u proseku za 3,3 odsto, a kretao se na nivou od 0,9 odsto u Srbiji do 15,3 odsto u Crnoj Gori, naveli su iz EIB-a.

Ipak, u 2021. godini ostvaren je prilicno snažan oporavak, sa rastom BDP-a u proseku od 7,0 odsto, u rasponu od 4,0 odsto u Severnoj Makedoniji do 11,4 odsto u Crnoj Gori.

Takođe, EIB ističe da je EU glavni trgovinski partner ZB, na koji otpada više od 70 odsto izvoza.

Inflacija je u regionu porasla sa 0,9 odsto u 2020, na 3,2 odsto u 2021. godini, u rasponu od 1,9 odsto u BiH do 4,1 odsto u Srbiji. Nedavno povećanje stope inflacije širom regiona uglavnom je posledica rasta cena energije i hrane, u skladu sa globalnim trendovima, i trenutno se ocenjuje da je uglavnom prolazno, naveli su stručnjaci EIB-a.

Takođe, očekuje se da će u proseku u 2022. godine inflacija iznositi 2,4 odsto (MMF, oktobar 2021).

Strukturno visoka stopa nezaposlenosti ostala je relativno stabilna, na 13,5 odsto u 2021. godini i očekuje se da će se tek umereno poboljšati u ovoj godini (13,0 odsto u 2022), u rasponu od 9,3 odsto u Srbiji do 25,4 odsto na teritiriji Kosova i Metohije.

Pavlova je rekla da prioriteti EIB-a kada je reč o ZB ostaju: oporavak od kovida, socijalno-ekonomski razvoj, povezivanje, zelena i digitalna transformacije, kao i implementacija započetih projekata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar