Pčelarstvo među najboljim stvarima koje Srbija ima

Deveti međunarodni pčelarski sajam svečano je otvoren potpisivanjem Sporazum o saradnji Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i opštine Rača o gradnji pogona za prikupljanje i plasman meda Saveza pčelara.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović istakao je da je pčelarska proizvodnja jedna od najboljih stvari koju Srbija ima.

“Veoma je važno da razvijamo pčelarstvo. 2013. je više izvezeno meda iz Srbije, nego svog mesa iz Srbije goveđeg, svinjskog i pilećeg. Ovo je mnogo važna priča za Srbiju. Čitav koncept razvijanja dodate vrednosti u proizvodnji apsolutno je ostvariv u pčelarstvu i zbog toga, priča o izgradnji pogona u Rači veoma je važna, jer će na jednom mestu moći da bude sakupljanje, pakovanje, izvoz i brendiranje našeg meda”, rekao je Nedimović nakon svečanosti otvaranja sajma.

Nedimović kaže da će Ministarstvo poljoprivrede dati svoj pun doprinos tome, a naročito će promovisati priču o srpskom kvalitetu, te da se “konačno razdvoji žito od kukolja i da ono što je pravi med bude na rafovima i Srbije, a i u inostranstvu”.

Radna grupa na terenu, naglašava ministar, pokazala je dobre rezultate i jedan od fokusa upravo je borba protiv nelegalnog meda.

“Ljudi iz SPOS su afirmisali tu priču i stavili je u prvi plan. Nije još stvar gotova, borba predstoji, ali mi ne odustajemo. U narednih 10 dana izaći ćemo sa svim pravilnicima uz koje ćemo subvencionisati sve poljoprivredne proizvođače, u ovom slučaju pčelare“, rekao je ministar.

Najveći procenat rasta obezbedili smo upravo za pčelare, mislim da je to jako važno, a spremili smo i izmene zakona o bezbednosti hrane, koje na potpuno nov način regulišu tu materiju i da stavimo tačku da kažemo da možemo da budemo bezbedni u tom delu poljoprivredne proizvodnje, kazao je on.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić kaže da je “svakako očigledno” koliko vlada Srbije ceni sve što radi Pčelarski savez Srbije i koliko je važno pčelarstvo za našu zemlju.

“Gradnja pogona u Rači pravi je pokazatelj potencijala Srbije, povezivanje lokalnih preduzetnika i njihov zajednički nastup na tržištu, da bi bili jači nego pojedinačno i to je primer kako treba da se stimuliše i ohrabruje lokalni ekonomski razvoj, primer je za sve druge industrije šta možemo kada se ujedinimo”, rekla je ministarka.

Kako je rekla, dva njena najlepša posla su informacione tehnologije i pčelarstvo, koji su jako različite, a u stvari tako iste stvari, pokazuju svu snagu i potencijal Srbije.

“Ako ih mi podržimo kako treba kao vlada Srbije, prepoznaće Srbiju kao šampiona, ne samo u Evropi, već i u svetu“, rekla je ona.

Iz ugla mog resora, Savez pčelarških organizacija je važan, mislim da je osnova razvoja Srbije lokalni ekonomski razvoj, a to se najbolje ogleda u tome što vi radite- udruživanje lokalnih privrednika, preduzetnika, proizvođača i povezivanje opština kako bi se generisao razvoj za sve građane, rekla je Brnabić.

Zato je, podvlači ona, posebno važna inicijativa da SPOS napravi sopstvenu fabriku meda, te da joj je drago da su se lokalne samouprave takmičile da ponude najbolje uslove i da je pobedila Rača, kojoj je čestitala.

“Trudiću se svakako da dobijanje dozvola i izgradnja te fabrike protekne u najboljem mogućem redu, da se sledeći put vidimo na otvaranju pogona, da vlada pruži podršku u izvozu meda iz Srbije“, dodala je ministarka.

Kako je rekla, sledeći cilj za sve nas je organizacija Svetskog pčelarskog kongresa 2021, i to je ono gde ćete sledeći put imati punu podršku vlade.

„Hvala vam na partnerstvu sa vladom, mi stojimo ovde da pomognemo sve što dolazi od vas”, rekla je Brnabić.

Idejni tvorac sajma predsednk Saveza pčelarskih organizacija Rodoljub Živadinović istakao je da su prisutni ministri mnogo učinili da se sklone falsifikate meda sa tržišta, odnosno nelojalna konkurencija, i naveo podatak da Srbija ima najveći broj košnica po glavi stanovnika na planeti.

“Jedna košnica na šest stanovnika, to nema nijedna zemlja, u Kini jedna košnica na 226 stanovnika, Slovenija velika pčelarska zemlja, jedna košnica na 14 stanovnika, zaista možemo biti ponosni, najviše košnica po glavi imamo, a to je oko 1,2 miliona košnica”, rekao je Živadinović.

Živadinović je ministrima Nedimoviću i Brnabić uručio najviša priznanje Saveza pčelara “počasni član Saveza”, kao i predsedniku Svetske pčelarske organizacije Filipu Mekejbu.

Ovogodišnji, deveti Međunarodni pčelarski sajam traje do večeras i ima 114 izlagača, dok je prošle godine imao 12.000 posetilaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pčelastvo
Komentari (0)
Dodaj komentar