Pecinci, oaza mira nadomak Beograda-turisticki potencijal SRB

BEOGRAD – Netaknuta priroda, čari močvarnih predela Obedske bare, srednjovekovna tvrđava, replika svinjarske kolibe, vožnja vozićem po najlepšem selu Srema i fotografisanje sa virtuelnim zmajem deo su bogate turističke ponude opštine Pećinci, udaljene svega jedan sat od Beograda.

Takođe, posetioce ovog dela Srema čeka i bogat asortiman gastronomskih specijaliteta, raznovrsne poslastice, domaći sapuni i širok spektar lekovitog bilja, voća i povrća karakterističnih za ovaj deo Vojvodine.

Na mestu gde se grle Sava i Obedska bara, među živopisnim krajolicima obraslim šumom od topole i nepreglednim poljima pšenice, nalazi se selo Kupivovo, gde je sedište Turističke organizacije opštine Pećinci, koja je ugostila tokom jednodnevnog izleta predstavnike receptivnih agencija i novinare iz Srbije, kako bi promovisala svoj kraj.

Izlet je organizovala Privredna komora Srbije, a gosti su nakon celodnevnog obilaska i uživanja u prirodi zaključili da je ovaj deo više nego podoban za sve one koji imaju želju da borave daleko od gradske vreve između pašnjaka i drevnih istorijskih znamenitosti.

Obedska bara i Kupinovo predstavljaju veliki potencijal za razvoj tirizma u opštini Pećinci u vidu održivog razvoja turizma, kao što su izletnički, edukativni, etno, eko, naučno-istraživavcki, lovni i ribolovni turizam, ali i nautički i banjski turizam, primetili su zadovoljni posetioci.

Direktorka Turističke organizacije Pećinaca Ljubica Bošković dočekala je goste u naselju Donji Tovarnik u Lovačkom domu gde se nalazi replika tradicionalne svinjarske kolibe, kao simbola sećanja na nekadašnji način života stočara iz južnog dela Srema.

Ona je objasnila da je koliba napravljena po izvornom modelu od blata i pruća, a da se na sredini nalazi otvoreno ognjište koje je služilo za kuvanje hrane, kao izvor toplote, ali i osvetljenje.

Posetioce je sačekala založena vatra na kojoj su pekli domaću slaninicu, uživajući u narodnim pesmama koje su za ovu priliku pripremile devojčilce lokalnog folklornog društva.

Takođe, ugođaj su upotpunile i meštanke Tovarnika koje su pripremile tradicionalne poslastice, od kojih je najčuvenija kurzovina, slatko testo obmotano oko stapića stabla kukuruza, u čiju čast se svake jeseni u selu održava takmičenje „Kurzovina fest“.

Nakon obilaska Lovačkog doma, Bošković je povela goste put „Aksentijevog kućerka“ u Ogaru, najstarije kuće u Sremu, stare gotovo dva veka.

Ovu kuću pored zanimljive priče o vlasnicima, krasi i mnoštvo starinskih predmeta i nameštaj, koji su seljani poklonili ovom muzeju i na taj način sačuvali od zaborava.

Na ovoj lokaciji osim susreta sa nekadašnjim načinom življena i autentičnim starinama, najmlađi posetioci mogu da uživaju u prikladnom interaktivnom sadržaju poput igre krpanim loptama i pravljenja kule od klipova kukuruza.

Sledeća destinacija na koju je Bošković povela posetioce bila je Obedska bara, jedno od retkih, još uvek očuvanih plavnih područja sa stogodišnjim šumama i kolonijama ptica močvarica.

Ovaj zaštićeni rezervat u prirodi idealan je za odmor i relaksaciju za sve ljubitelje cvrkuta ptica, raznovrsnih biljnih vrsta i holističkih terapija.

Opuštajuće šetnje i vožnje bicikala uređenim šumskim stazama, nude se uz laganu polovidbu po netaknutoj površini bare.

Posle vožnje po Obedskoj bari, između trske i lokvanja uz prijatno društvo porodica labudova, domaćica je povela ekipu u najlepše selo Srema, Kupinovo.

„Dobro došli u najlepše selo Srema i najlepše dvorište na svetu“, uzviknula je Bosković na ulasku u dvorište sedišta Turstičke organizacije Pećinci u Kupinovu.

Etno-selo Kupinovo nalazi se u prijatnom krajoliku među pašnjacima i šumama od topole, udaljeno svega nekoliko kilometara od reke Save sa jedne strane i Obedske bare sa druge.

Kancelarije TO Pećinci smeštene su u Etno kući Putnik s kraja 18. veka sa velikim travnatim dvorištem u kome se nalaze stara hlebna peć, ambar, letnjikovac i arheološka radionica za decu.

Pored Etno kuće, nalazi se Crkva Svetog Luke, najstarija parohijska crkva u Vojvodini, dok se u neposrednoj blizini nalazi i pravi izazov za zaljubljenike u arheologiju, ostaci srednjovekovnog utvrđenja Kupinik, poslednje prestonice srpskih despota.

Uživajući u pogledu na tvrđavu i bujnu vegetaciju, krave koje se odmaraju i pasu ispod krošnji drveća, vožnji po selu električnim vozićem, gosti su imali priliku i da se slikaju sa virtuelnim zmajem, simbolom Kupinova, što predstavlja posebno iznenađenje za sve ljubitelje fotografije.

Predstavnici TO Pećinci pozvali su goste i da se 10. septembra priključe manifestaciji „Dani zmajeva“ u okviru koga se održava viteški turnir.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar