Pendarovski: Da slogan ‘zajedno smo jači’, sprovedemo u delo

SOFIJA – Pokretanje gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke dolazi u ključnom trenutku, kada su region i ceo evropski kontinent suočavaju za teškom zimom i izazovima, istakao je danas u Sofiji predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

“Okupili smo se danas, zajedno, u trenutku višestrukih kriza, koje, nažalost, samo doprinose jedna drugoj. Kada se svet postepeno oporavljao od štetnih posledica pandemije, neodgovorna ruska agresija na Ukrajinu, izazvala je energetsku krizu sa velikim društvenim i ekonomskim uticajima”, rekao je Pendarovski.

Zato je važno pokretanje ovog interkonektora između Bugarske i Grčke, jer dolazi u ključnom trenutku kada su region i kontinent suočeni sa potencijalno teškom zimom i drugim problemima.

“Ovaj konektor, ICGB, predstavlja novu kapiju ka diverzifikaciji snabdevanja gasom, ne samo za Bugarsku i Grčku, već i za Evropu. Aplaudiram Grčkoj i Bugarskoj na spremnosti da prošire svoju energetsku infrastrukturu”, rekao je Pendarovski.

Kako je kazao, „što smo povezaniji, bićemo otporniji na energetske izazove bilo koje vrste, i moći ćemo da obezbedimo potrebe domaćinstava i privrede“.

Ukazao je da Severna Makedonija mora da postane deo diverzifikovane mreže snabdevanja prirodnim gasom, poručujući da je Skoplje spremno da preduzme sve neophodne korake da to ostvari.

Pendarovski je istakao i da je, uz snažnu regionalnu saradnju, potrebna i veća evropska solidarnost.

“Panevropska solidarnost može na delu da ublaži posledice evroskepticizma. Naši građani očekuju manje retorike, a više konkretne podrške”, poručio je on.

Kazao je da je najbolji način da EU zemljama regiona odobri pristup mehanizmima i instrumentima za ublažavanje krize.

“Ako je naša budućnost u jedinstvenoj, slobodnoj i celovitoj Evropi, ovo je trenutak da se smanji konkurencija između država, a da se poveća saradnja i solidarnost, jer je to jedini izlaz iz ove situacije”, rekao je Pendarovski.

Ovo je idealna prilika da slogan „“Zajedno smo jači”, sprovedemo u delo, zajedničkim naporima svih nas“, poručio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar