Perutnina Ptuj će postupiti u skladu sa upozorenjem

Preduzeće „Perutnina Ptuj – Topiko“ iz Bačke Topole izrazila je žaljenje zbog poligrafskog ispitivanja radnika i potvrdila da će postupiti u skladu sa upozorenjem Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, objavio je danas Poverenik.

Kako se navodi, u dopisu koji je „Perutnina Ptuj – Topiko“ dostavila povereniku navodi se će se ta kompanija u budućnosti uzdržavati od bilo kakve aktivnosti obrade podataka o ličnosti poligrafskim putem i da će sve podatke koji su dobijeni poligrafskim ispitivanjem grupe radnika uništiti komisijski i tako onemogućiti njihovo korišćenje u bilo kakve svrhe.

Poverenik je ocenio da je ta kompanija na kraju reagovala na dobar, očekivan način, ali i naglasio da taj slučaj sigurno nije izolovan i da bi bilo dobro da posluži kao primer, odnosno upozorenje drugim poslodavcima.

Naglasio je da aktivnosti poverenika ne treba i ne mogu da zamene aktivnosti drugih državnih organa.

„Ovlašćenja i nadležnosti Poverenika omogućavaju mu da reaguje isključivo u slučajevima povrede prava na zaštitu podataka o ličnosti radnika, ne i na povrede drugih prava“, naveo je overenik.

Dodaje da nezakonita obrada podataka o ličnosti često može da podrazumeva druge, čak i vrlo teške povrede dostojanstva ili prava radnika što naglašava značaj potrebe odnosno obaveze da reaguju drugi, nadležni državni organi.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Srbije Rodoljub Šabić upozorio je u julu preduzeće „Perutnina Ptuj-Topiko“ da je nedozvoljeno obradjivalo podataka o ličnosti prilikom poligrafskog ispitivanja 17 zaposlenih, kako bi se otkrili krivci za kradju mesa.

Tada je istaknuto da za takvu obradu podataka o ličnosti „Perutnina Ptuj-Topiko“ nije imala valjani pravni osnov niti je takva obrada srazmerna opravdanoj svrsi.

Preduzeće je bilo dužno je da u roku od 15 dana od dana prijema upozorenja obavesti poverenika o preduzetim merama u cilju sprečavanja dalje nedozvoljene obrade podataka radi preduzimanja eventualnih daljih mera iz njegove nadležnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar