Petrikić: Srbija ostaje lider u privlacenju investicija

BEČ – Srbija će i u budućnosti zadržati lidersku poziciju u regionu Jugoistočne Evrope u privlačenju direktnih stranih investicija, ocenio je danas partner u međunarodnoj advokatskoj kancelariji „CMS“ Radivoje Petrikić.

On je, u izjavi Tanjugu, rekao da je prvi talas velikog interesovanja za ulaganje u Srbiju prošao i da sada imamo drugačiju vrstu investicija u odnosu na ranije.

Prema njegovim rečima, Srbija i dalje ima ogroman potencijal kada su u pitanju direktne strane investicije, u čemu je bila lider u regionu u više navrata.

„Očekujem u narednom periodu, pre svega, zbog globalnih problema koji su nastali u lancu snabdevanja i povećanih troškova poslovanja da će dobar deo austrijskih i pre svega nemačkih firmi, a taj proces već uočavamo, premestiti svoju proizvodnju pre svega u Srbiju, jer je Srbija kao destinacija i dalje zemlja koja nudi najbolje uslove i ima najviše iskustva sa stranim investicijama“, objasnio je Petrikić.

On očekuje da će u proizvodnom sektoru, pre svega, automobilskoj industriji trend investicija biti nastavljen.

„Možemo u toj oblasti da očekujemo najveći deo investicija“, podvukao je Petrikić.

On je ukazao da je „kapital postao skuplji“, zbog rasta kamatnih stopa, i da su teške investicije, ali da i dalje Srbija pruža dosta mogućnosti u smislu atraktivnih poreza i povoljne kvalifikovane radne snage, što su faktori, koji pored povećanja trošskova energije, utiču na odluku o investiranju.

„Upravo je tu velika šansa Srbije. Imamo i dalje relativno nisku cenu energije i gasa, uz atraktivne poreze i povoljnu kvalifikovanu radnu snagu. Mislim da je Srbija jedna od najatraktivnijih zemalja za investicije. To liderstvo koje ima u regionu jugoistočne Evrope Srbija će zasigurno zadržati i u budućnosti“, uveren je Petrikić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar