Piker:Pripreme Komercijalne banke za privatizaciju u 2017.

Uprava Komercijalne banke će nastojati da naredne godine poveća vrednost banke i pripremi je za privatizaciju, planiranu za 2017. godinu, izjavio je danas novi predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Aleksander Piker.

„Cilj je da Komercijalna banka postane ne samo nacionalni već i regionalni lider, kao i vodeća srpska banka po uspešnosti rešavanja problematičnih kredita“, kazao je Piker na konferenciji za novinare.

On je istakao da Komercijalna banka neće biti pripremljena za privatizaciju na silu, već tako da će „svi poželeti tu banku“, a cena će biti utvrdjena na kraju tog postupka.

Komercijalnoj banci, po njegovim rečima, nije potrebna dokapitalizacija jer su svi rezultati tekućeg poslovanja stabilni, a stopa adekvatnosti njenog kapitala je 20 odsto, što je znatno više od propisanog minimuma od 12 odsto.

Piker je kazao da je 2015. bila teška godina za Komercijalnu banku, što se vidi po podatku da je za tri kvartala značajno smanjena dobit u odnosu na prethodnu godinu, a verovatno će tako biti i na kraju godine.

Kako je objašnjeno, knjiženjem jednokratnih rashoda koji su nastali kao rezultat pogoršane otplate kredita klijenta i sanjenjem tržišne vrednosti instrumenata obezbedjenja kredita, banka je poboljšala kvalitet portfolija i realno prikazala bilanse.

Piker je najavio da će Komercijalana banke u narednoj godini pružati nove usluge, pogotovo u oblasti digitalizacije.

Komercijalna banka ima udeo na tržištu Srbije 13 odsto, 900.000 klijenata i štedne uloge u vrednosti 1,6 milijardi evra.

Najveći akcionar Komercijalne banke je država Srbija sa udelom od 41,74 odsto, zatim Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa 24,43 odsto, Medjunarodna finansijska korporacija (IFC) sa 10,15 odsto kapitala.

Upravni odbor Komercijalne banke je Aleksandera Pikera početkom novembra ove godine izabrao za predsednika Izvršnog odbora.

Piker ima dvadesetšestogodišnje iskustvo u bankarstu, a te poslove je obavljao i u Srbiji od 2004. do 2007. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar