Pirot dobio i treći brend – pirotsku peglanu kobasicu

PIROT – Grad Pirot dobio je i treći brend sa zaštićenim geografskim poreklom – pirotsku peglanu kobasicu.

Kako je na svečanosti u Gradskoj upravi Pirot kazao Branislav Raketić, rukovodilac Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje u Ministarstvu poljoprivrede, pirotska peglana kobasica je definitivno jedinstven proizvod koga bi trebalo zaštiti i na evropskom nivou.

Pre svega zahvaljujem proizvođačima i Gradu Pirot koji je finansijski podržao proizvođače koji rade geografsku oznaku. Ovo je treći proizvod koji je zaštićen sa ovih područja. Proizvod je fantastičan, ima apsolutno veliku reputaciju i u cilju zaštite te reputacije, ovo je pravi put, kazao je Raketić.

Cela Srbije je čula za pirotsku peglanu kobasicu. Ima potencijala da bude predmet zaštite i na nivou EU, to planiramo da uradimo i sa pirotskim kačkavaljem, nadamo se da ćemo do kraja godine podneti zahtev za registraciju i definitivno, moramo praviti međunarodne brendove od ovih proizvoda, rekao je Raketić.

Jedan od najvećih proizvođača pirotske peglane kobasice, Dalibor Tošić, vlasnik Degustacionog centra „Boemska potkovica“, kaže za Tanjug da su najzada dočekali i ovaj dan – zaštitu geografskog porekla pirotske peglane kobasice.

To će omogućiti da sačuvamo originalnu recepturu za buduće generacije koje mogu ostvariti znatnu finansijsku dobit od njene proizvodnje. Bitno je napraviti bolji poslovni ambijent i ono što treba da se napravi jeste umrežavanje proizvođača stoke, klaničare i proizvođače pirotske peglane kobasice, naveo je Tošić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar