PK Vojvodine: „Putevima sira kroz Mađarsku“

NOVI SAD – Vojvođanski proizvođači sira upoznali su se sa tehnologijom pravljenja sira u više mađarskih mesta u okviru studijskog putovanja „Putevima sira kroz Mađarsku“, tokom kojeg su zajedno sa domaćinima napravili i srpsko-mađarski sir prijateljstva.

Studijsko putovanje, realizovano u periodu od 21. do 24. juna na poziv mađarskog Udruženja proizvođača sira, a u organizaciji Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine (PKV) i Razvojnog fonda Vojvodine, započeto je posetom porodičnom gazdinstvu „Maslik“ u mestu Sente.

Pokrajinsku delegaciju su tu dočekali predstavnici Udruženja proizvođača sira Mađarske i Nacionalna poljoprivredna komora, a tom prilikom, gosti su zajedno sa kolegama iz Mađarske, napravili srpsko-mađarski sir prijateljstva i imali priliku da obiđu pogon u kome se izrađuje sir i da degustiraju proizvode, saopšteno je iz PKV.

Vojvođansku deleagaciju činili su: mlekara „Carpediem“ iz Novog Sada, mlekara „Raičković“ iz Ruskog sela, „Domaća mlekara“ Maglić, mlekara „Radišić“ iz Čuruga, poljoprivredno gazdinstvo „Milan Ćuk“ iz Banatskog Karađorđeva, proizvođač sira „Batalo Balaž Melinda“ iz Čonoplje, farma „Mužlai“ iz Bačkog Gradišta„ Specijalni rezervat prirode „Zasavica“, Snežana Glamočić iz Poljoprivredne škole sa domom učenika Futog, i veterinar Igor Rendić.

Tokom stručne posete, vojvođanska delegacija obišla je i proizvođače sira u Šimepragu, Nemešvamosu, a u mestu Kaptalantoti i pijacu „Liliomkerti“, na kojoj isključivo proizvođači prodaju svoje proizvode,

Takođe, u Heđmagašu su posetili vinariju „NJari“ i mesto Tihanj, kao i farmu i pogon za proizvodnju sira uz degustaciju u mestu Dunaharasti.

„Ono što ostavlja utisak je izuzetna ljubaznost proizvođača sira iz Mađarske i spremnost da nesebično otkriju sve korake u procesu proizvodnje, kao i da strpljivo odgovaraju na pitanja naših proizvođača sira od procesa proizvodnje do finansiranja od strane mađarske države“, kaže Jelena Drobnjak, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV.

Dodaje da su naši proizvođači ovom prilikom puno toga naučili i da su spremni za primenu novostečenog znanja.

„Ono što bih posebno istakla je da naši proizvođači sira ne zaostaju u opremi za proizvodnju sira u odnosu na mađarske kolege koji su koristili evropske fondove“, navela je Drobnjak.

Puteve sira delegacija je završila u mestu Dunasentbenedek, gde su obišli farmu krava i probali tamošnje sireve, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar