PKS: Ciste tehnologije sansa za jacu saradnju SRB i Finske

BEOGRAD – Finska i Srbija imaju potencijala za unapređenje privredne saradnje, posebno u sektoru informacionih tehnologija, upravljanja otpadom, cirkularnoj ekonomiji i zajedničkim projektima u oblasti razvoja i primene čistih tehnologija, istaknuto je na sastanku predstavnika Privredne komore Srbije (PKS) sa delegacijom iz Finske.

Sastanku su prisustvovali amabsador Finske, Kim Lahdevirt, kao i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Finske: vođa tima za saradnju sa Zapadnim Balkanom Heli Hipie i iz Centra za mirovno posredovanje Jeni Lakso.

Pomoćnik direktora Sektora za strateške, analize, usluge i internacionalizaciju PKS Bojan Stanić predstavio je makroekonomske pokazatelje za Srbiju sa aspekta globalnih ekonomskih dešavanja i trendova.

„Prema poslednjim dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistiku ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Finskom u prvih sedam meseci 2022. godine iznosila je 151,7 miliona evra, a u posmatranom periodu izvoz je dostigao iznos od 67,6 miliona evra što je povećanje od 37,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i predstavlja udeo od 0,4 odsto u ukupnom izvozu Srbije“, rekao je on.

Dodao je da je uvoz iz finske dostigao iznos od 84,1 miliona evra i predstavlja smanjenje od 10,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, što predstavlja udeo od 0,4 odsto u ukupnom uvozu Srbije.

Kako su saopštili iz PKS-a pokrivenost uvoza izvozom u prvih sedam meseci iznosila je 80,4 odsto, a u istom periodu ostvaren je deficit u razmeni sa Finskom u iznosu od 16,5 miliona evra.

Finska je 31. izvozni i 34. uvozni partner Srbije prema dostupnim statističkim podacima za prvih sedam meseci ove godine. Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, na teritoriji naše zemlje ima 17 registrovanih aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Finske, odnosno pravna lica registrovana u toj državi.

Sastanku su prisustvovale pomoćnica direktora Sektora za strateške, analize, usluge i internacionalizaciju Danijela Strižak i rukovodilac Centra za Evropu Marija Sepi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar