PKS: Dodeljene nagrade 'Đorđe Vajfert' za lidere društvene odgovornosti

 U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas su Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“ dodeljene kompanijama koje se u poslovanju ističu princima društvene odgovornosti i na etičan, transparentan i održiv način vode brigu o zaposlenima i njihovim porodicama, ekologiji i zajednici u kojoj posluju.
Na devetom konkursu bilo je 35 prijava, a nagrađeno je 15 u tri kategorije: Velika privredna društva, Srednja privredna društva, Mala i mikro privredna društva.

Sektori iz kojih je bilo najviše prijava su građevinarstvo, IKT, prehrambena industrija, metalska, hemijska i tekstilna industrija.

Prijavljeni projekti su bili u najvećoj meri iz oblasti unapređenja života građana, zaštite životne sredine, edukacije i dualnog obrazovanja, podrške deci i osobama sa invaliditetom, te podrške razvoju kulture i zdravstva.

Prvu nagradu u kategoriji Velika privredna društva dobila je kompanija „Comtrade System Integration“, zatim slede „Nestle“ Srbija, „Coca-Cola HBC“ Srbija, MK group i „Grundfos“ Srbija.

U kategoriji Srednja privredna društva nagrađeni su „Koto“, „Bexexpress“, „Klett“, „Vega IT“ i „eFront“.

Prva nagrada u kategoriji Mala i mikro privredna društva pripala je „Socijalnoj sinergiji“, a slede „Čepom do osmeha“, „Zacs Team“, „Legacy International“, „Mastercard Europe SA“.

Dodeljena su priznanja i za poseban doprinos određenoj oblasti društveno odgovornog poslovanja.

Dobitnici su „Delhaize Srbija“ za smanjenje siromaštva i gubitaka hrane, „Eliksir Zorka – Mineralna đubriva“ za popularizaciju primene modela cirkularne ekonomije u poslovanju, Pošta Srbije za poseban doprinos osnaživanju i promociji ženskog preduzetništva.

Dobitnici specijalnog priznanja su i „Novitas Consult“ za poseban doprinos podršci i osnaživanju osoba sa invaliditetom, „Schneider Electric“ za podršku lokalnoj zajednici i Telekom Srbija za poseban doprinos očuvanju biološke raznovrsnosti.

Direktor Sektora PKS za internacionalizaciju Mihailo Vesović kazao je da nagrada „Đorđe Vajfert“ godinama pokazuje na koji način društveno odgovorne kompanije treba da se odnose prema životnoj sredini i okuruženju u kojem rade.

„Naša odgovornost da nagradimo najbolje kompanije je sve veća. Kredibilitet žirija se dokazuje sve većim interesovanjem kompanija da kokurišu za priznanje i promovišu prave vrednosti“, rekao je Vesović.

Po njegovim rečima, zahtevi zaštite životne sredine i ljudskih prava ne treba da postanu obaveza za kompanije, već sastavni deo poslovanja.

„Nema održivosti privrede bez održivosti društva. Nije moguće imati usklađen život ukoliko poslovni život nije napravljen po meri svakog zaposlenog, ali i po meri lokalne zajednice“, poručio je Vesović pozdravljajući dobitnike ovih priznanja.

Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje PKS dodeljuje od 2007. svake druge godine, a nazvana je po Đorđu Vajfertu, industrijalcu i guverneru NBS, koji je svojim dobročinstvima postao simbol mecenarstva i humanosti.

Cilj konkursa je afirmacija vrednosti društveno odgovornog poslovanja i isticanje da nije dovoljno raditi samo u ekonomskim okvirima, već treba veću pažnju posvetiti lokalnoj zajednici, zaštiti životne sredine, zadovoljstvu i bezbednosti zaposlenih, kao i socijalnim pitanjima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar