PKS i Vip pomažu MSP u digitalnoj transformaciji (VIDEO)

Privredna komora Srbije (PKS) i kompanija Vip mobajl (Vip mobile) najavili su danas početak biznis karavana pod nazivom „Kako podržati mala i srednja preduzeća u 21. veku“ u toku koga će se održati serija besplatnih radionica za privrednike u pet gradova u Srbiji, a koje treba da im pomognu da digitalno transformišu svoje poslovanje i tako povećaju konkurentnost i plasman svojih proizvoda.

„Cilj nam je da mala i srednja preduzeća što pre shavate da je nove tehnologije neophodno koristiti u svakodnevnom poslovanju“, izjavila je na predstavljaju projekta sekretar Udruženja za elektronske komunikacije PKS Jelena Jovanović i istakla da će ukoliko ne sprovedu digitalnu transformaciju mala i srednja preduzeća uskratiti sebi mogućnost razvoja, komunikacije i pronalaženja poslovnih partnera.

Kako je precizirala, prva radionica održaće se 22. oktobra u Kruševcu, naredna 24. oktobra u Somboru, zatim 29. oktobra u Valjevu, 6. novembra u Užicu i 7. novembra u Kraljevu.

Sve radionice biće besplatne za lokalne preduzetnike i organizovane u prostorijama regionalnih privrednih komora u tim gradovima.

Jovanović je istakla i da će, ukoliko bude bilo zainteresovanih iz drugih gradova, biti organizovane i dodatne radionice o digitalnoj transformaciji.

Na radionicama će lokalnim privrednicima biti predstavljena i prva besplatna biznis platforma u Srbiji „Naša mreža“, kompanije Vip mobajl, koja je jedina na tržištu koja im, kako je istaknuto, omogućava da se bez dodatnih ulaganja i potpuno on-lajn informišu, umreže i dobiju svu neophodnu podršku da bi unapredili svoje poslovanje.

„Naša mreža je osmišljena kako bi kompanijama pomogla da šire posao i sklapaju nove poslovne saveze kroz funkcionalnosti poput digitalne nabavke, kao i da komuniciraju bez jezičkih barijera, na srpskom jeziku“, rekla je direktorka za tržište kompanije Vip mobajl Branka Pudrija Durbaba.

Ona je dodala da „Naša mreža“ svojim članovima potpuno besplatno na raspolaganje stavlja čitavu bazu osnovnih alata za svakodnevno vodjenje posla, poput ugovora, prezentacija i obrazaca.

„Trenutno ‘Naša mreža’ ima aktivnih oko 300 korisnika koji plasiraju svoje proizviode i usluge i razmenjuju informacije sa drugim privrednicima“, rekla je Pudrija Durbaba.

Iz PKS su ukazali i da je digitalizacija poslovanja jedan od najvećih izazova za sektor malih i srednjih preduzeća u kome, prema podacima Ministarstva privrede, radi gotovo 874.000 ljudi i koji u bruto društvenom proizvodu učestvuje sa 57 odsto, a u ukupnom profitu sa 15 odsto, predstavljajući tako stub i pokretač nacionalne privrede.

Direktor Centra za digitalnu transformaciju PKS Predrag Nikolić istakao je da digitalizacija više nije stvar izbora već opstanka za mala i srednja preduzeća u Srbiji, ali i naglasio da ogromna većina njih i dalje ne razume šta ovaj pojam podrazumeva.

„Istraživanje, koje je uradjeno uoči osnivanja Centra pre godinu i po dana, pokazalo je da dve trećine srpskih preduzeća ne planira nikakve aktivnosti u vezi sa digitalnom transformacijom. Ostatak ima planove da samo investira u nove kompjutere i priča se tu završava“, kazao je Nikolić.

On je ukazao da takav način razmišljanja vodi ka tome da te firme sutra neće moći elektronski da pošalju fakturu, ni da komuniciraju sa ostatkom poslovnog sveta.

Zbog toga će im, kako je naveo, kroz seriju besplatnih radionica najpre biti objašnjeno šta je digitalizacija i šta donosi njihovom biznisu.

Nikolić je kazao da će sa privrednicima zajedno proći svaki korak koji moraju da naprave kako bi unapredili svoje poslovanje, jer cilj da se mali i srednji biznisi, koji su kičma domaće privrede, na pravi način podrže u poslovnoj trci 21. veka.

Podsetio je  da je PKS usvojila austrijski model podrške privredi u digitalnoj transformaciji, koji je prilagodjen srpskom tržištu.

Precizirao je da je Centar u proteklih godinu dana uspeo da obuči dve generacije sertifikovanih konsultanata, koji imaju medjunarodne standarde, a koji su do sada bili u oko 100 preduzeća i pomagali im da se digitalno transformišu.

Istakao je da je napredak već vidljiv kroz uštedu vremena, odnosno manji broj dana potreban da se nešto proizvede.

„Najzainteresovaniji za digitalnu transformaciju su sektor trgovina, elektronska industrija, turizam i poljoprivreda“, rekao je Nikolić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar