PKS: „Moja prva plata“ odgovorila zadatku

BEOGRAD – Akteri iz svih segmenata programa sticanja radnog iskustva mladih „Moja prva plata“ ocenili su danas da je ta državna mera podrške odgovorila zadatku.

Govoreći na panel diskusiji koju je organizovala Privredna komora Srbije, državna sekretarka u Ministarstvu rada i zapošljavanja Stana Božović ocenila je da je na osnovu svih analiza taj program odgovorio zadatku, te da kroz njegov nastavak treba pomoći mladima da dođu do prvog radnog iskustva, obrazovanja i kompetencija.

„Program Moja prva plata je izuzetno važan, jer poslodavci kažu da im trebaju mladi sa iskustvom“, rekla je ona i dodala da će biti nastavljeno sa podrškom kompanijama koje su spremne da otvaraju vrata mladim ljudima da dobiju prvi posao.

Ona je istakla da se moraju uključiti i državni i privatni fakulteti kako bi pružili podršku diplomcima.

„Treba da razmišljamo i o pitanju deficitarnih zanimanja. Da kompanije pomognu mladim ljudima, i mi njima,i da mladi ljudi mogu da imaju srećnu budućnost i uživaju plodove svoga rada“, rekla je ona.

Milan Marković iz kompanije Smurfit Kappa rekao je da su i ranije pokušavali da dođu do mladih i pruže im šansu ali da im je to uspelo uz podršku ministarstva i komore.

Dodao je da je izazov privoleti mlade da uđu u sektor industrije, jer im je mnogo pristupačniji IT sektor,

„Troje mladih smo zaposlili kroz program, dvoje je prepoznalo svoju šansu, a treći je nastavio karijeru na polju dalje edukacije. Činimo sve da zadržimo to dvoje ljudi“, rekao je on.

Jelena Ekmedžić iz porodične firme Konelek koja se bavi mašinstvom program je ocenila kao odličan.

„Primili smo jednu devojku. A posebno nam je drago da smo zaposlili i dete koje je bilo kod nas u procesu dualnog obrazovanja. Program Moja prva plata je odlična prilika za firme da nađu adekvatne kadrove“, rekla je ona i najavila ponovno učešće.

Tanja Ilić iz Nacionalne službe za zapošljavanje istakla je da nije bilo nikavih problema u realizaciji ovog programa te da su rezultati jako pozitivnih.

Za program je rekla da je logičan nastavaku drugih programa NSZ, a da je njegova prednost jer su informacije približene mladima i firmama.

Kao prednosti navela je i što su mladi mogli da rade u drugim sredinama, kao i da je bio bitan stepen obrazovanja a ne kvalifikacija pa su mogli da se ogledaju u različitim poslovima.

Dodala je da je značajno doprinelo i onlajn prijavljivanje koje se po prvi put obavljalo.

Nataša Igić iz novosadske nevladine organizacije OPENS ocenila je da rok prijavljivanje trebalo produžiti.

Dodala je da bi bilo korisno da se program ustali i da svake godine kreće u avgustu, kako bi i kompanije i mladi mogli da planiraju.

Kandidat koji je preko programa uspeo da se zaposli u Mobi banci Andrija Zdravković ocenio je da poslodavci ozbiljno shvataju program i postupaju profesionalno.

Dodao je da je potrebno bolje oglašavanje kako bi mladi koji se odluče da konkurišu imali vremena da skupe dokumentaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar