PKS: Srbija i Katar osnivaju Poslovni savet

Privredne komore Srbije i Katara zajedno će predsedavati Poslovnom savetu Srbija – Katar čija će konstitutivna sednica biti održana u Dohi u martu sledeće godine.

To je danas dogovoreno na sastanku predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Marka Čadeža sa Prvim potpredsednikom Privredne komore Katara Mohamedom bin Tvar Al Kuvarijem koji je održan u prestonici Katara, saopštla je PKS.

Čadež i Al Kuvari naglasili su da je privredna saradnja Srbije i Katara daleko ispod realnih mogućnosti, a jačanje poslovnih veza biće u fokusu dve poslovne asocijacije.

Ocenjeno je da su veliki potencijali za saradnju u oblastima energetike, prehrambene, posebno mlekarske industrije, IT sektoru…

Dogovoreno je da u martu 2023. privredna delegacija Srbije poseti Katar, kada će u Dohi biti održana i konstitutivna sednica Poslovnog saveta. Nakon toga očekuje i poseta katarskih privrednika Srbiji.

Čadež je domaćinima čestitao i uspešnu organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu.

Tokom posete Dohi predsednik PKS razgovarao je i sa Mubarakom Al Sahutijem, potpredsednikom kompanije „Hasad fud“ koja se bavi prometom i kontrolom kvaliteta prehrambenih proizvoda.

Al Sahuti, čija će kompanija biti član Poslovnog saveta Srbija-Katar, ukazao je na veliko interesovanje za investiranje u proizvodnju hrane u Srbiji.

Čadež se sastao i sa predstavnicima „Energoprojekta“ koji su ga upoznali sa poslovima na kojima rade u Kataru na vodosnabdevanju i elektrifikaciji.

Energoprojekt je glavni konsultant u projektu razvoja „Severnog gasnog polja“ u Kataru koji će do 2026. povećati kapacitete izvoza gasa za 70 odsto.

Predsednik PKS imao je razgovore i sa menadžmentom katarskog sistema za razvoj bolnica „Hamad“ o saradnji u sektoru zdravstvenih usluga, a za sutra je planiran i sastanak i predstavnicima Fonda za razvoj Katara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar