PKS: Startovao program podrške malim proizvođačima hrane

BEOGRAD – Privredna komora Srbije je saopštila danas da je startovao program „Stižemo sa juga“ u okviru kojeg će devet odabranih malih proizvođača hrane sa juga Srbije dobiti podršku za razvoj svog poslovanja.

Program „Stižemo sa juga“ je, kako se precizira, u partnerstvu sa PKS i Smart kolektivom, pokrenuo Coca-Cola sistem, a odabrani preduzetnici će kroz novu onlajn platformu www.stizemosajuga.rs, kao i u okviru karavana u 10 gradova Srbije direktno promovisati i prodavati svoje proizvode.

Takođe, učesnici će dobiti četvoromesečnu razvojnu podršku i mentorsku pomoć eksperata Coca-Cola sistema u oblastima marketinga, prodaje, tehnologije proizvodnje i finansija.

„Zajednički interes je da mali proizvođači unaprede poslovanje i uključe se u lance vrednosti u prehrambenoj industriji“, kaže Veljko Jovanović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju PKS.

Preduzeća koja učestvuju u programu „Stižemo sa juga“ su: Jastrebačka priča (Jastrebac), Vinarija Status (Svrljig), Agro Iris- Zadruga (Šabac), Fišek (Varvarin), Organic Tea Serbia (Niš), Ćrono (Leskovac), Radanska Ruža (Lebane), DOO Polo (Čačak) i Nanin recept s juga (Vranje).

Svi oni su razvili inovativne i kvalitetne prehrambene proizvode, koristili lokalne sirovine i tradicionalne recepture, poseduju HAČP setrifikat, deklaraciju i specifikaciju proizvoda prema pravilniku, a bave se proizvodnjom domaćih džemova, marmelada, slatka, ajvara, sušenog voća, brašna, začina i čajeva.

Predstavnica kompanije Coca-Cola HBC Srbija, Jovana Paljić kaže da su „sjajna energija ovih vrednih ljudi, njihova posvećenost, privrženost tradiciji i kvalitetu, za nas bili velika inspiracija i motiv da im pružimo podršku“.

„Iako imaju izvanredan potencijal, mali preduzetnici juga Srbije svakodnevno se susreću sa brojnim izazovima, među kojima je ključan – razvoj biznisa na dugoročnom planu. To nas je zapravo i motivisalo da, zajedno sa našim partnerima, osmislimo program koji će omogućiti preduzećima iz lokalnih sredina da steknu nova znanja i ugrade u svoje poslovanje iskustva koja mi kao kompanija imamo i delimo sa njima“, dodala je ona.

Program je predstavljen i na Zemunskom keju, a zainteresovani posetioci imali su mogućnost da kupe proizvode učesnika u programu po simboličnim cenama i podrže lokalne proizvođače, navodi se u saopštenju PKS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar