PKS: Trening centar u Valjevu- podrška dualnom obrazovanju

U sistemu dualnog obrazovanja Srbije u narednoj školskoj godini obezbeđeno je 3.780 novih mesta na nivou srednjeg obrazovanja, dok je u visokom obrazovanju obezbeđeno 120 mesta za oblast mehatronike, što će omogućiti mladima da budu nosioci inovativnosti i tehnološkog razvoja, rekla je danas direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje vlade Srbije Gabrijela Grujić tokom obilaska Tehničke škole u Valjevu gde je predstavljen Trening centar za dualno obrazovanje učenika ove škole.

Grujić je zahvalila kompanijama na podršci u razvoju dualnog obrazovanja i dodala da je, uz podršku Privredne komore Srbije, mnogo toga unapređeno u ovoj oblasti.

„Unapredili smo standard kvalifikacija, olakšana je akreditacija, a zakon o dualnom obrazovanju je u proceduri“, rekla je Grujić, saopštila je Privredna  komora Srbije.

Tehnička škola u Valjevu jedna od 12 srednjih stručnih škola u Srbiji koja je, odlukom vlade, dobila status trening centra.

Direktor škole Branko Goloskoković je rekao da trening centar ima 10 radionica i 12 kabineta koji su opremljeni najsavremenijom opremom za izvođenje nastave za sve obrazovne profile za koje je škola akreditovana, ali i za neformalno obrazovanje odraslih.

U okviru današnje posete potpisani su sporazumi o saradnji u realizaciji obuka između Tehničke škole u Valjevu i predstavnika kompanija Hisense International, Hansgrohe i Biserba.

Potpredsednica kompanije Hisense International Stanka Pejanović istakla je da je potpisivanje sporazuma o saradnji sa trening centrom dokaz da je škola uhvatila korak sa modernim tehnologijama.

„Ovde smo lepim povodom, deo uspešne priče ove škole i grada koji je poznat po industrijskoj proizvodnji. Potvrda tome je i dolazak velikih kompanija poput naše. Želimo da radimo zajedno kako bismo uspešno realizovali ovu investiciju i bili deo budućnosti ove fabrike držeći korak sa najsavremenijim tehnologijama“, rekla je ona.

Generalni direktor kompanije Hansgrohe Filip Burkle rekao je da su se dualno obrazovanje, škola i grad Valjevo značajno razvili u odnosu na pre dve godine kada je posetio Srbiju i da je ta kompanija potpisala sporazum o saradnji jer su ulaganje u ljude i obrazovanje ključni za napredak svake zemlje.

Rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS Mirjana Kovačević rekla je da kompanije, koje su danas potpisale sporazume o saradnji sa tehničkom školom, planiraju da u narednih tri do pet godina zaposle više od 2.500 operatera različitih specijalnosti.

„Upravo zbog toga su funkcija i značaj ovog Trening centra istaknutiji jer se na taj način pruža podrška kompanija u obukama aktuelnih zaposlenih, kao i prekvalifikaciji, ali i u realizaciji dualnog modela obrazovanja, u situaciji kada učenici iz određenih, a pre svega bezbednosti i zdravlja na radu, ne mogu biti u kompanijama“, kazala je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar