Planovi Hrvatske za uvođenje blokčejn tehnologije

ZAGREB – Hrvatska planira da uvede blokčejn tehnologiju (blockćain) i u procesu glasanja na izborima kako bi se izbegle manipulacije u prebrojavanju glasova.

Tu tehnologiju koristiće i u zdravstvu da bi povećala njegovu efikasnost i u registru diploma, magisterija i doktorata kako bi sprečila zloupotrebe, piše Poslovni dnevnik.

List navodi da je hrvatska vlada priključila Evropskom blokčejn partnerstvu i da je poslednja država u EU koja je stavila potpis na taj dokument.

Zbog tog odugovlacenja ili nemara, piše Poslovni dnevnik, blokčejn fond Evropske komisije smanjen je sa 300 na 100 miliona evra subvencija, koje mogu da povuku i hrvatske firme.

Blokčejn je jedna od pet najvažnijih novih tehnologija na planeti danas, a reč je o tehnologiji koja je dobrim delom uslov za korišćenje veštačke inteligencije, odnosno za pametne mašine, pametne gradove, pametna vozila…

Hrvatska vlada je navela da je Slovenija otvorila 13.000 novih radnih mesta koja su direktno i indirektno povezana s razvojem blokčejn tehnologije i s projektima koji rade na tom razvoju.

U obrazloženju odluke o priključenju Evropskom blokčejn partnerstvu dodaje se da da su tako Švedska, Estonija i neke savezne države SAD digitalizovale zemljišne knjige.

„Blokčejn tehnologija je nezamenjiv alat za sistem zemljišnih knjiga, katastra i drugih registara podataka, kao i za finansijske sisteme“, navodi se u saopštenju Vlade Hrvatske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar