Plastična ambalaža četvrtina kučnog otpada

BEOGRAD – Plastična ambalaža čini četvrtinu otpada po kućama a trećina domaćinstava u Srbiji odvaja otpad za reciklažu, dok više od 60 odsto građana kaže da je smanjilo upotrebu plastičnih kesa, zaključci su istraživanja „Upravljanje otpadom u domaćinstvima u Srbiji“.

U istraživanju UN Women i Ministarstva za zaštitu životne sredine koje je predstavljeno danas u Marsh open spejsu, navodi se da su među plastičnom ambalažom najzastupljenije jednokratne plastične flaše.

Kako je rečeno, zbog toga je tim UN Women u Srbiji pokrenuo zajedno s kompanijom IKEA, organizacijom Mikser i Ministarstvom zaštite životne sredine kampanju „Nosim svoju bocu“ i pozvao građane da se odreknu upotrebe jednokratnih plastičnih flaša i umesto toga uvek nose svoju bocu.

Kada je u pitanju recikliranje, istraživanje je pokazalo da je 77 odsto žena i 67 odsto muškaraca spremno da promeni navike i zaštiti životnu sredinu, a 55 odsto žena i 48 odsto muškaraca podstiče druge da promene navike u zaštiti životne sredine.

O značaju partnerstva i rodne ravnoparavnosti u ovoj oblasti govorili su šefica kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović i Filip Abramović, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar