Počela obnova registracije poljoprivrednih gazdinstava, od sada i elektronski

ŠABAC – U poljoprivrednim stručnim savetodavnim službama širom Srbije počela je obnova registracija poljoprivrednih gazdinstava, a prvi put registracija i obnova sprovodi se elektronski.

Ministarstvo poljoprivrede ranije je pokrenulo proces uvođenja registrovanih gazdinstava u elektronski sistem e-Agrar, kako bi se modernizovao i ubrzao proces upisa i promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Sistem je tako osmišljen da se u okviru e-Agrara imaju informacije iz svih uprava, za zemljište, veterinu i katastar, tako se na jednom mestu mogu videti svi podaci o gazdinstvima. Pomoću ovog softvera u svakom trenutku može da se vidi koje kulture su zasejane u Srbiji, sa kojim stočnim fondom raaspolažu naša gazdinstva i na osnovu toga moći će mnogo lakše da se formiraju subvencije, kaže Zoran Kozlina, savetnik u Stručnoj savetodavnoj službi u Šapcu.

Tako da će država, kako ističe, imati prave informacije o raspoložim površinama pod kulturama, broju životinja i na osnovu toga da odluči koju proizvodnju želi da podstakne.

„Naravno, očekujemo i da će isplata subvencija biti mnogo brža, jer će proizvođači moći jednim klikom da se prijave za isplatu subvencija, a možda i još važnije, ljudi koji rade u Upravi za agrarna plaćanja moći će to mnogo brže da urade taj deo posla, rekao je Kozlina

Da bi ovaj posao obavili i pomogli poljoprivrednicima da se prijave na e-Agrar i obnove regstraciju, zaposleni iz ove službe radili su i tokom vikenda na terenu u selima šabačke opštine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar