Počela rasprava o patentima i garancijama za Srbijagas

BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad raspravom o izmenama i dopunema Zakona o patentima koji se donosi radi usklađivanja zakona sa najnovijim propisima Evropske unije.

Izmene i dopune Zakona o patentima obrazlaže ministarka privrede Anđelka Atanasković.

U skladu sa predlogom zakona, predviđeno je da će lek ili medicinski prozivod koji je zaštićen sertifikatom o dodatnoj zaštiti moći da se prozvodi ili skladišti u Srbiji samo za svrhu izvoza, pod uslovom da je posebnim oznakama obeleženo pakovanje tog leka ili medicinskog proizvoda.

Te odredbe zakona, kako se navodi u obrazloženju, primenjivaće se od 2. jula 2022. i neće se odnositi na sertifitkate koji su počeli da važe pre stupanja na snagu ovog zakona.

Takođe, proizvođa leka ili medicinskog proizvoda može početi najranije šest meseci pre isteka važenja sertifikata radi skladištenja na teritoriji Srbije, kako bi se nakon isteka odgovarajućeg sertifikata stavili na tržište Srbije.

Pred poslanicima je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Mongolije o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, kao i Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist Banca Intesa i Raiffeisen banke po zaduženju JP „Srbijagas“ po osnovu ugovora o kreditu za jačanje transportnih kapaciteta gasovoda u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar