Počela rekonstrukcija pruge od Kikinde do MSK

KIKINDA – „Infrastruktura železnice Srbije“ počela je rekonstrukciju pruge Kikinda – MSK Kikinda, u dužini od šest kilometara, što će doprineti povećanju bezbednosti i efikasnosti železničkog saobraćaja, saopštili su iz ove državne kompanije.

Procenjena vrednost posla je 3,36 miliona evra a planirano je da radovi na rekonstrukciji šest kilometara pruge budu završeni do marta 2020. godine.
Posle rekonstrukcija koja je počela juče brzina vozova sa 10 km/sat biće podignuta na 50 km/sat a osovinsko opterećenje sa 16 tona biće podignuto na 22,5 tone po osovini što će doprineti bezbednosti i produktivnosti rada MSK Kikinda.

Ovom deonicom za potrebe MSK Kikinda mesečno saobraća između 550 i 600 teretnih vagona, pa će rekonstruisana pruga omogućiti brži i kvalitetniji transport robe železnicom.

„Metanolsko-sirćetni kompleks Kikinda (MSK) zahvaljujući remontu ove pruge ostvariće uštede od par stotina hiljada evra na godišnjem nivou, izjavio je generalni direktor MSK Kikinda Mirko Latinović.

Dodao je da je osovinsko opterećenje ove pruge bilo 16 tona, a da je u Evropi između 22 i 28 tona po osovini, pa su vagoni MSK morali da budu voženi poluprazni.

Prugom Kikinda – MSK Kikinda prevozi se godišnje do 240 hiljada tona robe, koja je 2018. godine prevezena u više od pet hiljada vagona.

Latinović je rekao da je remont pruge dokaz potencijalnim i novim kupcima da više neće biti logističkih problema.

„Infrastruktura železnice Srbije“ ovu prugu će rekonstruisaće samostalno, sopstvenim sredstvima, opremom i ljudstvom, a u okviru trogodišnjeg programa obnove regionalnih pruga u Srbiji koji je započela prošle godine.
Umesto koloseka sa drvenim pragovima na šljunku – pruga će biti na betonskim pragovima, tucaniku, i šinama sa magistralnih pruga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar