Počeo Digital 2022 o trendovima u telekomunikacijama

BEOGRAD – U Beogradu je dana sotvorena regionalna konferencija „Digital 2022“ na kojoj će se tokom dva dana razgovarati o brojnim aspektima trendova u telekomunikacijama.

Pomoćnik ministra kulture Slavica Trifunović iznela je podatke o globalnom rastu ove industrije i društvenoj promeni koju donosi naglasivši da je Ministarstvo učešćem u međunarodnim radnim telima ali i regionalnim uključeno u stvaranje regulativa u vezi s digitalo.

Naglasila je da su partnerski pokrenute i akcije da se unapredi medijska i digitalna pismenost građana Srbije, te ocenila da razvoj novih tehnologija otvara nove dileme, te da ima uticaja na ljudska prava i vladavinu prava.

Dodala je da to povećava značaj dijaloga na konferencijama kao što je Digital.

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori ocenio je da je digitalna revolucija specifična jer i posle četiri decenije trajanja i dalje stalno pomera granice, i pokreće promene u različitim aspektima.

Dodao je da digitalizacija ima društvene, ekonomske i ekološke posledice, prinuđuje stalno na konkurentnost i održzivost.

Naveo je da će u Italiji u obezbeđivanje fer i demokratskog pristupa digitalnim alatima vlada uložiti 49 milijardi evra.

Dodao je da je ta transformacija obuhvatila četiri posto BDP Italije, da je 67 odsto kompanija primenilo digitalne tehnologije, te da se u toj državi investira 380 milijardi evra u različite aspekte promene.

Gori je ocenio da je digitalna transformacija prostor velikog potencijala za dalju saradnju Italije i Srbije u više aspekata.

„Digitalna era se događa sada. Nema nazad. Moramo gledati samo napred“, poručio je italijanski ambasador.

Ambasador Japana u Srbiji Takahito Katsumata rekao je da je tamo formirana jedinstvene Japanska digitalna agencija prošle godine kako bi se osigurala vladavina prava u digitalnom svetu.

Naveo je da se od digalizacije očekuje da posluži u prevazilaženju društvenih jazova u Japanu, i digitalnoj koordinaciji.

„Želimo da svaki građanin može prema svojim potrebama da ima pristup digitalnim tehnologijma. Da nam digital pomogne u ekonomiji i ekološkoj održivosti“, rekao je on.

Dodao je da se očekuje da digitalizacija pomogne rastu, podstakne kreativnost i efikasnost društva i generalno podstakne dobre tokove u društvu.

On je Srbiji ponudio podršku korišćenjem japanskih iskustava u digitalizaciji.

Podsetio je da 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Japana i istakao da su digitalne tehnologije novo poglavlje našeg prijateljstva.

Dvodnevna konferencija Digital 2022. nastavljena je panelom o telekomunikacijama uz učešće generalnih direktora Telekoma Srbija Vladimira Lučića, A1 Srbija Dejana Turka, i Orion telekoma Slobodana Đinovića.

Predsednik organizatora Kolor pres grupe Robert Čoban najavio je da će tokom dva dana Digital imati devet segmenata, u svom prvom održavanju uživo posle kovida.

Pored razgovora o situaciji na tržištu telekomunikacija, beskontaktnog plaćanja, izazovima Rakuten Vajbera, biće tu i iskustva pilota drona koji je za Našnal Geografik snimao Srbiju odozgo.

Čoban je najavio da će u fokusu biti i aktuelni trenutak u razvoju društvenih mreža, budućnost i sadašnjost kripto valuta, a razgovaraće se i o uticaju video igara na mlade, kao i značaju jutarnjih programa televizija, transformacije radija, te problemima srpske IT industrije zbog dolaska ruskih i ukrajinski IT subjekata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar