Počeo prvi Turistički samit Vojvodine

NOVI SAD – U Kongresnom centru Master Novosadskog sajma danas je počeo prvi Turistički samit Vojvodine koji okuplja turističke agencije, organizacije, ugostitelje, razvojne agencije, medije i kulturne institucije. Osnovni cilj samita je umrežavanje javnog i privatnog sektora iz oblasti privrede i turizma.

Predsednik organizacionog odbora samita Nemanja Dimić kaže da je ideja da se na jednom mestu okupi kompletna turistička privreda Vojvodine.

„Pripremaćemo brendiranje turističkih destinacija, međusektorsku saradnju i dijalog institucija o turizmu u Vojvodini.Ideja je da se čuju primeri dobre prakse i primene na naše destinacije. Očekujemo da događaj postane tradicionalan“, ističe Dimić.

Sekretar za privredu i turizam Vojvodine Nenad Ivanišević kaže da se Vojvodina približava cifri od 500.000 noćenja u prva četiri meseca, što pokazuje da će se premašiti rekordna 2019. godina.

„Ono što me posebno raduje je što su gosti iz Srbije ostali u svojoj zemlji. Vraćaju se i strani turisti i tu je povećanje od 200 odsto. Uskoro počinje Egzit, koji je prošle godine bio jedini siguran festival u Evropi. Ovi pokazatelji govore da će 2022. biti i mnogo bolja od 2019“, smatra Ivanišević.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević kaže da je ovaj samit izuzeno važan za razvoj domaćeg turizma, jer je vezan je za mnoge privredne grane.

„Turistička sezona tek dolazi i očekujemo da će se dostići 2019. I pored krize sa kovidom 2021. godina bila je uspešna, prihodi su bili milijardu i 600 miliona dinara, ćemu su doprineli domaći turisti. Na samitu razgovaramo kako da se privuku turisti i naprave novi turistički proizvodi. Privredna komora Vojvodine imaće značajnu ulogu u svemu tome“, rekao je Vučurević.

Održavanje prvog Turističkog samita Vojvodine organizaciono i finansijski podržao je Grad Novi Sad.

Član Gradskog veća zadužen za privredu Milorad Radojević kaže da se oporavak turizma u gradu vidi mnogo pre nego što se očekivalo.

„Podaci pokazuju da u prva četiri meseca imamo 35 odsto više dolazaka turista i noćenja. Ono što je najvažnije produžio se boravak turista u Novom Sadu. Snažne promocije koje smo imali tokom perioda kovida daju rezultate i jaka kamapnja grada daje efekte. Ova konferencija pokazuje da se turizam vraća u svom punom obimu“, zaključuje Radojević.

U prva četiri meseca ove godine, u Vojvodinu je došlo više od 160.000 turista, što je 84 procenta više nego prošle.

U Srbiji je zabeleženo povećanje od 70 procenata, pokazuju najnoviji podaci Privredne komore Vojvodine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar