Počeo „Youth Fair: Rat kompanija za talente realan

BEOGRAD – Rat kompanija za talente je realan, a kritičnost kandidata prilikom razgovora oko zapošljavanja doprinosi razvoju kompanija, poručeno je sa prvog panela dvodnevne konferencije „Youth Fair 2021“ koja je danas počela u onlajn formatu u Beogradu.

Iznoseći konkretne primere kompanijske prakse pri emplojer brendingu predstavnice Boša, Bambija, Erste banke i Hejnekena odgovorile su na pitanje – kako da izaberem najboljeg poslodavca za mene, koje mnogi mladi u Srbiji sebi postavljaju.

One su primetile da se situacija pri zapošljavanju mladih promenila u korist kandidata, jer su oni sada dominatniji u odnosu na kompanije.

Jelena Bigović iz Bambija rekla je da kandidati za posao sada sve češće pitaju šta je to što kompanija ima njima da ponude i konstatovala da su to novi trendovi u kojima su talenti pobedili.

Istakla je da ta kompanija radi na iskrenom emplojer brendingu, jer im je bitno da se kandidati identifikuju sa Bambijem kao poslodavcem.

Adrijana Kovčin iz kompanije Boš Srbija rekla je da raduje što sada kandidati za posao sve više biraju gde će raditi i dodala da je to probudilo i same kompanije.

Dodala je da to menja i same kompanije koje počinju da razmišljaju kako da zadrže ljude što je bitna promena.

Naglasila je da je pri zapošljavanju neophodno da se kompanije predstave kakve u stvari jesu jer će to kandidati ubrzo otkriti.

Navela je da je u kompanijama neophodno da zaposleni imaju pravo da kažu šta nije u redu i treba popraviti jer to same firme unapređuje.

Tamara Pajević iz Hajneken Srbija kao dobru praksu istakla je regrutaciju talentovanih za budući posao još na studijama.

Dodala je da pri odlučivanju mladih za neku kompaniju doprinosi i njen brend, da li brine o održivom razvoju, kako deluje u lokalnoj sredini, da li doprinosi samo svom biznisu ili i okolini.

Istakla je da je od velikog značaja i odnos kompanije prema zaposlenima što je posebno došlo do izražaja tokom kovid krize.

Hana Škero Kosić iz Erste banke naglasila da je u toku selekcije mladih i talentovanih za posao najvažnija iskrenost, da oni budu to što jesu ali da se i kompanija iskreno pokaže šta je.

Konferencija je tokom dana nastavljena sa onlajn panelom o talent menadžmentu na temu – kako da rastem uz dobrog poslodavca.

Konferencije „Youth Fair 2021“ održava se po sedmi put a već drugi put je u interaktivnom onlajn formatu.

Pored onlajn panela omogućeni su i direktni kontakti zainteresovanih kandidata sa predstavnicima tridesetak poslodavaca od kojih su neki među najpoželjnijima u Srbiji.

Cilj ovog najvećeg karijernog događaja u regionu je povezivanje mladih sa poslodavcima, kompanijama i institucijama, kao i pružanje prilike da, u okviru besplatnih predavanja, radionica i edukacija, prošire svoja znanja iz različitih sfera.

Tokom konferencije oni će imati priliku da se upoznaju sa načinom funkcionisanja najuspešnijih kompanija u regionu i čuju kako izgleda biti deo takvog tima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar