Pojave kartelskog ponašanja banaka biće pod lupom NBS

BEOGRAD – GuvernerNarodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da određene aktivnosti banaka ukazuju na moguće postojanje kartelskog ponašanja u bankarskom sektoru Srbije i da će to preispitati centralna banka.

„Tu će biti posla za Narodnu banku Srbije“, dodala je Tabaković ne iznoseći detalje.

Guverner je navela da su zanimnjiva pojava i obaveštenja banaka koja šalju klijentima.

Na primer, u obaveštenjima o promenama opštih uslova poslovanja, koja poslednjih dana stižu klijentima, razlikuju se tonovi – od zadovoljstva uvođenja Dina kartice, pa čak do izvinjenja.

„Oni obaveštavaju o uvođenju Dine, ne tražite da govorim imena banaka, a spektar se kreće od ‘imamo zadovoljstvo da najavimo uvođenje Dine’ do banaka koje šalju ‘izvinite nadamo se da nećete imati neprijatnosti zato što je NBS odlučila da uvede Dinu’. To govori o svesti banka koliko su neraskidivo vezane sa interesima svojih klijenata i koliko su dobronamerne da sprovedu odluke koje regulator, NBS, donosi želeći da uradi nešto što je u interesu svih građana“, rekla je Tabaković.

Takođe je navela da za NBS predstavlja vrlo zanimljivu pojavu to što su ta obaveštenja veoma obimna.

“Sve mora biti transparentno. Sve to za nas otvara pitanje postojanja kartelskog ponašanja u bankarskom sektoru“, istakla je Tabaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar