Policija sprečila dolazak poljoprivrednika traktorima iz Stare Pazove pred Skupštinu u Beograd

Policija je danas popodne sprečila dolazak nezadovoljnih poljoprivrednika iz Stare Pazove traktorima u Beograd, pred Skupštinu Srbije, izjavio je poljoprivrednik iz tog mesta Vladimir Višić.

On je za Betu rekao da su ih policajci zaustavili na izlasku iz Nove Pazove i rekli da ne mogu za Beograd.

„Nismo hteli da se protivimo tom naređenju, već smo se okrenuli i poljskim putem opet nastavili za Beograd. Na izlasku iz Batajnice presrelo nas je dvadesetak policijskih automobila i ‘marica’, policajci su velikom brzinom iskakali iz vozila, nisam uspeo sve da ih prebrojim“, rekao je Višić.

Dodao je da su se poljoprivrednici vratili i da su na parkingu u Novoj Pazovi i da će čekati ispunjenje zahteva.

Višić je rekao da će predstavnici njihovih udruženja odlučiti o daljim merama protesta.

On je rekao da vlast sada odmerava koliko su uporni u zahtevima i da ih prebrojava, nadletanjem dronova i helikoptera.

Višić je rekao da je po zanimanju ratar, da obradjuje oko 200 hektara zemlje i da seje pšenicu, soju, šećernu repu i druge poljoprivredne proizvode, a da su uslovi u poljoprivredi nepodnošljivi.

Poljoprivrednici, koji danas protestuju u više gradova Srbije, od Subotice do Rače u centralnoj Srbiji, traže od države da poveća subvencije po hektaru sa sadašnjih 9.000 dinara po hektaru na 300 evra, da se smanji cena goriva za iznos akcize i poreza na dodatu vrednost (PDV), obezbedi garantovana cena mleka od 75 dinara po litru, bez PDV-a, poveća premija po kravi sa 30.000 dinara na 40.000.

Te zahteve je juče odbacila premijerka Ana Brnabić, rečima da o njima može da se razgovara naredne godine.

Poljoprivrednicima koji danas protestuju sinoć u 11.00 je stigao poziv da odlože protest kako bi bili primljeni u Predsedništvo na razgovor, ali su oni to odbili jer su im, kako su rekli, više puta „ispirali“ mozak i da sada samo čekaju ispunjenje zahteva.

Nekoliko udruženja poljoprivrednika je ranije zahtevalo isključivo razgovor sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem i obećano im je da će ih primiti u četvrtak, 18. maja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar