Poljoprivrednici traže zaštitu od Saše Jankovića

Asocijacija poljoprivrednika zatražila je danas od zaštitnika gradjana Saše Jankovića da zaštiti njihova prava, jer im nije dozvoljeno da traktorima dođu u Beograd i Skupštini Srbije predaju zahtev za povlačenje predloga izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Kako se navodi u saopštenju, poljoprivrednici smatraju da su njihova prava, kao gradjana Srbije ugrožena i da ih niko ne sme sprečavati u  protestnoj vožnji, ako su im traktori ispravni, registrovani i propisno obeleženi.

Oni su podsetili da „već 15 dana“ pokušavaju da izraze protest povodom usvajanja nacrta izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu na sednici vlade Srbije 5. novembra, ali da ih u tome sprečava policija.

Poljoprivrednici smatraju da je predloženi zakon štetan po njih, selo, seoske sredine, a i agrar Srbije u celini, a najsporniji je član u kome se navodi da pravo prvenstva zakupa do 30 godina ima firma upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu, koja dostavi investicioni plan.

Na taj plan saglasnost, uz predlog mera za realizaciju zakupa, daje komisija koju obrazuje ministar nadležan za poslove poljoprivrede, s tim što ukupna površina predvidjena za davanje u zakup po ovom osnovu ne može da iznosi više od 30 odsto poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini predvidjene za davanje u zakup.

Prema njihovoj oceni, takvim zakonskim rešenjem favorizuje se samo jedno pravno lice, domaće ili strano, u jednoj opštini,  koja će bez ikakvih prethodno ispunjenih kriterijuma zakupiti do 30 odsto državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina, koju su do sada obradjivali lokalni poljoprivrednici.

Poljoprivrednici će, kako navode, ovakvim rešenjem ostati bez prilike da se za to zemljište nadmeću i dalje obradjuju, „čime će biti dovedena u pitanje egzistencija njih i njihovih porodica, a seoske sredine ostati napuštene i prazne“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar