Pomoć privredi očuvaće kapacitete i likvidnost

BEOGRAD – Najavljeni paket pomoći domaćoj privredi vredan 2,5 milijarde evra vrlo je značajan korak ka oporavku koji treba da usledi, a posebno u situaciji očuvane zaposlenosti i MMF-ove prognoze rasta srpskog BDP-a od oko pet procenata, ocenio je u izjavi Tanjugu pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić.

On je dodao da će pomoć u isplati minimalne zarade većem dalu privrede očuvati proizvodne kapacitete što se dogodilo i hazvasljujući sličnim merama prošle godine.

„Izvoz je pao za svega 4-5 procenata, tako da je baza u proizvodno-izvoznom smislu sačuvana. S druge strane, zaposlenost se odražava na ličnu potrošnju građana koja je jedna od glavnih komponenata našeg BDP-a. Tako da je to stvarno bio ključni doprinos ovog paketa mera iz prošle godine, pa će i ovaj paket svakako doprineti tome da se sačuva zaposlenost koja kad pogledate stopu nezaposlenosti koja je prošle godine bila 9 procenata to je povoljno“, rekao je Stanić.

On očekuje da će mera pomoći autoprevoznicima od 600 evra po autobusu pomoći da premoste period dok se ne oporavi turizam.

Stanić je naglasio da je reč o meri koju je predložila PKS u saradnji sa svojim Udruženjem prevpznika.

„U odnosu na 2019, broj pređenih kilometara u autoprevozu je opao za oko 80 procenata. To je zaista gubitak koji oni nisu u stanju sami da nadoknade i ovo će im svakako pomoći da se očuva njihov kapacitet, a on je usko vezan sa turizmom koji znamo da je prvi stao u ovoj krizi i među poslednjima će se oporavljati“, naveo je Stanić.

Nova garantna šema u visini od 500 miliona evra treba da obezbede dalje očuvanje likvidnosti kompanija.

„Prošlogodišnja garantna šema koja je dogovorena u saradnji sa Vladom je doprinela kreditnoj aktivnosti i očuvanju likvidnosti kompanija. Upravo nastavak garantne šeme će dodatno obezbediti kredite po relativno povoljnim uslovima za održavanje likvidnosti do momenta kada počinje oporavak privrede“, rekao je Stanić.

On podseća da je Srbija prošle godine imala pad BDP-a od svegha 1,1 perocenat što je među najmanjima u Ervropi, pa će rast ovegodine od pet odsto prema prognozi MMF-a biti više nego dovoljan da se pokriju prošlogodišnji gubici.

„Na globalnom nivou očekuje se oporavak, odnosno pokriće gubitaka iz prošle godine. Zemlje evrozone će zahtevati duži vremenski period da se oporave, a Srbija je u povoljnijoj situaciji u odnosu na zemlje u regionu. Tako da verujemo da potencijal postoji“, zaključio je Stanić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar