Porasle neto plate!

Prosečna neto plata u Srbiji za maj 2019. godine iznosila je 55.380 dinara, i nominalno je veća za 9,9 odsto, a realno za 7,5 procenata u odnosu na isti mesec prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Prosecna majska bruto zarada iznosila je 76.511 dinara, što je više za 9,8 posto nominalno, odnosno za 7,4 posto realno nego u maju 2018. godine.

Rast bruto zarada u periodu januar–maj 2019. godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine, iznosio je 9,7 procenata nominalno i 7,0 odsto realno. Istovremeno, neto zarade u prvih pet meseci su nominalno porasle za 9,9 posto, a realno za 7,2 procenta međugodišnje.

Medijalna neto zarada za maj 2019. godine iznosila je 42.319 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

neto plata
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Balkan

    Neko meso neko kupus u proseku sarma zar ne. E posto se poveca plata gornjem nivou a malo donjem nivou onda se dobije ovako lep prosek e sada sto cene idu gore a nema inflacije, pa se povecavaju dazbine jelte to ne utice na platu jer plata u proseku i statisticki gledano je povecanja, to sto smo mi nezadovljni to nema veze sa zlatnim dobom jer u proseku svima je dobro zar ne. Ziveli

  • bambi

    Gledajte koji trikovi sa platama. Realno gledano, vi morate ljudima da povecate par hiljada platu da bi se putem akciza, poreza, taksi i povecanja cena ljudima imalo odakle i da se uzme. Ako bi ste sabrali i oduzeli na svaka 6 meseca koliko dobijamo a koliko nam uzima, shvatili bi smo da imamo sve manje i manje. Otprilike kada svi ogromni lanci budu ljudima pouzimali sve, onda ce se ujedno i odseliti dalje jer ovde vise nece imati sta da traze.