Pošta Srbije pozvala žene preduzetnice da se prijave na konkurs ‘100 uspešnih poslovnih žena’

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević pozvao je danas sve žene preduzetnice da se prijave na treći nacionalni konkurs „100 uspešnih poslovnih žena“, koji će biti otvoren do 8. aprila.

Kako je istakao na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS), konkurs je otvoren za sve preduzetnice, zakonske zastupnice ili žene osnivače malih preduzeća iz cele Srbije, uključujući zemljoradničke zadruge, zanatske radnje, ustanove, udruženja, kao i za žene nosioce porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Na konkrsu će biti odabrano 100 žena koje će biti nagrađene besplatnim oglasnim prostorom u više pošta u zemlji i besplatnom edukacijom kroz učestvovanje na radionicama na različite teme od značaja za unapređenje poslovanja.

„Želimo da se što više žena prijavi i da komisija ima što teži zadatak“, rekao je Đorđević.

On je naveo da će Pošta Srbije pomoći preduzetnicama kroz svoju osnovnu poštansku delatnost, štampanje flajera i reklamiranje, ali i da će ove godine pobednice imati mogućnost da izaberu i neke od posebnih pogodnosti koje Pošta može da im pruži.

Direktor Pošte Srbije je istakao da ekonomsko osnaživanje žena u Srbiji napreduje, ali da se mora razvijati u više pravaca i da je jedan od njih – podrška osamostaljivanju, odnosno ohrabrivanju žena da krenu samostalno u biznis.

„Zahvaljujem se PKS, koja je prepoznala žensko preduzetništvo kao sferu onoga u čemu će svakako da pomogne i državi i Pošti“, rekao je Đorđević.

Direktorka Sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić istakla je znača zajedničkog rada na unapređenju ženskog preduzetništva i podršci ženskim biznisima.

„U Srbiji postoji jedna trećina preduzeća i preduzetničkih radnji, koje su u vlasništvu žena, sa ovim podatkom u skladu smo sa Evropskom unijom, i to je ono na šta smo izuzetno ponosni, a ovakav konkurs će doprineti povećanju i boljoj ekonomskoj poziciji naših preduzetnica“, rekla je Simanić.

Istakla je da dodatnu vrednost ovogodišnjeg konkursa – 10 edukacija na inicijativu Pošte Srbije, a koje će realizovati PKS.

„Smatramo da su edukacije veoma dobre i neophodne za unapređenje znanja i veština naših preduzetnica, kako bi one bile što kompetentnije da vode svoje biznise“, kazala je Simanić i istakla da upravo nacionalni konkurs „100 uspešnih poslovnih žena“ ima za cilj podršku ženskom preduzetništvu.

Direktorka Fonda za razvoj Srbije i predsednica komisije Tatjana Matić ukazala je da je priča o ravnopravnosti polova, ali i priča o podsticanju ženskog preduzetništva, priča o ekonomskom razvoju zemlje.

Matić je navela i da je londonski list „The ekonomist“ nedavno objavio prognozu po kojoj bi povećanje broja žena u biznisu do 2030. povećalo prihod po stanovniku za 20 odsto.

Takođe, istakla je da je u Srbiji, prema podacima Agencije za privredne registre, na kraju prošle godine registrovano 108.575 preduzetnica, što je 34 odsto od ukupnog broja registrovanih preduzeća.

„U privrednim društvima je registrovano skoro 41.000 žena vlasnica kompanija, što je 27,3 odsto od ukupnog broja. U našim kompanijama, svaka četvrta žena je na poziciji direktora, što je oko 25,3 odsto od ukupnog broja direktora“, navela je ona.

Podsetila je i da Fond za razvoj zajedno sa Ministarstvom privrede ima program koji stimuliše žene preduzetnice.

„Investiranje u žensko preduzetništvo je najisplativija investicija u budućnost, a prema globalnom preduzetničkom monitoru u zemljama u razvoju, a Srbija svakako spada u tu kategoriju, žene reinvestiraju čak 90 odsto od dobiti iz svojih firmi“, rekla je Matić.

Konkurs Pošte Srbije „100 uspešnih poslovnih žena“ otvoren je 8. marta, a onlajn prijave moguće su na internet stranici: http://preduzetnice.posta.rs.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar