Potpisan Sporazum između Pokrajinske vlade i Kulinarske federacije Srbije

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević potpisao je danas sporazum o saradnji sa Kulinarskom federacijom Srbije – asocijacijom šefova kuvara, a tom prilikom poručio je da su Sekretarijat i Federacija prepoznali zajednički interes za unapređenje saradnje u oblasti gastronomije.

Ivanišević je naveo da je saradnja dogovorena jer su vođeni željom za jačanjem institucionalnih i prijateljskih odnosa u toj oblasti i svesni značaja gastronomije u privrednom, kulturnom i društvenom životu, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Predsednik Upravnog odbora KFS Goran Radivojević i Ivanišević naveli su da će obe strane unapređivati rad na zaštiti, očuvanju i promociji nacionalne kuhinje Vojvodine i čitave Srbije, regionalnih i lokalnih kuhinja, ali i gastronomske tradicije nacionalnih zajednica kao dela kulturnog nasleđa i bogatstva naše zemlje.

„Za nas ovaj sporazum ima cilj da kreira jedinstvene turističke proizvode Vojvodine. Ideja je da zajedno kreiramo i njenu jedinstvenu gastronomsku ponudu i da je bolje predstavimo u svetu“, kazao je Ivanišević.

Dodao je da će rezultat tog sporazuma biti i gostovanje Kulinarske federacije Srbije na paviljonu Sekretarijata na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, kako bi predstavili sve ono što čini gastronomiju Vojvodine, uz dobitnike priznanja „Najbolje iz Vojvodine“ i manifestacije koje su važan segment turizma u pokrajini.

Istakao je da je ponosan na podatke u turizmu u 2022. godini, kada je evidentirano ukupno 687.849 dolazaka turista u Vojvodinu, što je 17,8 odsto ukupnih dolazaka u Srbiju u istom periodu i čak 56,3 odsto više u odnosu na 2021. godinu.

Ukupan broj noćenja je skoro dva miliona, kazao je i dodao da je važno istaći da je to bolji rezultat nego 2019. godine.

Radivojević je naveo da je podrška svih državnih organa i partnera veoma važna, pogotovo njima u turizmu i ugostiteljstvu kao jednom od nosilaca privrede.

„Trudimo se da gastronomski aspekt podižemo na viši nivo i utičemo na unapređenje kvaliteta, kako radnika, tako i objekata i čitavog posla“, rekao je Radivojević.

Kulinarska federacija Srbije od 19. do 22. februara učestvuje u polufinalnom takmičenju šefova i juniora iz preko 40 zemalja sveta – „Global Ćefs Ćallenge“, koje se održava u Riminiju u Italiji, u četiri atraktivne kategorije.

Finalno takmičenje će 2024. godine biti održano u Singapuru kao deo najmasovnijeg gastronomskog događaja – Svetskog kongresa kuvara.

Osim Sekretarijata, podršku udruženju su pružili i Privredna komora Vojvodine i Turistička organizacija Vojvodine te su današnjem događaju prisustvovali i sekretar Udruženja usluga PKV Branislav Mamić i Milica Šušnjić iz TO Vojvodine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar