Potpisan sporazum o podsticanju zapošljavanja

BEOGRAD – U Beograd je danas potpisan Sporazum o sufinansiranju programa mera aktivne politike zapošljavanja za ovu godinu, saopšto je gradski Sekretarijat za informisanje.

Gradski sekretar za privredu Milinko Veličković, koji je sporazum potpisao s direktorom beogradske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Dobrosavom Marićem, istakao je da Grad Beograd i beogradska filijala NSZ već pet godina zaredom sklapa ovakav sporazum, pri čemu je Sekretarijat izdvojio 15 miliona dinara, a ukupno sa NSZ 27, 5 miliona dinara.

„Biće sprovedena tri javna poziva u toku ove godine za realizaciju stručne prakse, koja će obuhvatiti obuku 20 polaznika, zatim poziv za nezaposlena lica za samozapošljavanje i dodelu subvencija, za koje je predviđeno da se otvori 55 novih privrednih subjekata i javni poziv za poslodavce za dodele subvencija za nezaposlena lica iz kategorije teže zaposlivih lica“, najavio je Veličković.

Prema njegovim rečima, očekuje se da se do kraja ove godine zaposli 75 novih lica, što je ukupno 155 novozaposlenih realizacijom ovog projekta.

Veličković je dodao da ovo nije jedini program koji Grad Beograd sprovodi u cilju podsticanja zapošljavanja i podsetio da je ove godine preko Sekretarijata za privredu izdvojeno 300 miliona dinara za razne vrste podsticaja za zapošljavanje i pomoć malim preduzetnicima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

On je istakao da je rezultat takve politike kontinuirani pad nezaposlenih u glavnom
gradu, koji je od 2013. godine pao sa 108.500 na 71. 500 nezaposlenih.

Dobrosav Marić je kao primer dobre prakse naveo opštinu Mladenovac, koja sama finansira svoje projekte u vezi sa zapošljavanjem i pozvao sve predsednike opština Beograda da se ukl?uče u ovakve programe i potpišu Sporazume o sufinansiranju i na taj način zajedno smanje nezaposlenost na teritoriji čitavog grada.

„Ove godine NSZ je izdvojila 340 miliona dinara za razne javne pozive. Posebno ističem stručne prakse i pripravnički staž koji je omogućen za sarednjoškolce i studente, koji mogu da ih obave u trajanju od šest, devet meseci i godinu dana u školama, bolnicama, tužilaštvima i pravosuđu. Trenutno je već 130 mladih na pripravničkom stažu i praksi i tako dobijaju šansu da lakše dođu do posla“, rekao je Marić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar