Povecan broj srpskih turista u AL, zajednicka ponuda za 2023.

BEOGRAD – Ministarka turizma i životne sredine Albanije, Mirela Kumbaro Furdži, izjavila je danas da je u prva četiri meseca, pre početka letnje sezone, povećan broj srpskih turista u Albaniji za 20 odsto, da očekuje da taj broj bude još veći, kao i da se sada priprema zajednička turistička ponude Srbije, Albanije i Severne Makedonija za narednu godinu.

Furdži, koja je danas učestvovala u Palati Srbija na konferenciji „Nove ideje za novo vreme“, u okviru regionalne inicijative Otvoreni Balkan, u intervjuu za Tanjug, na pitanje da li će OB otvoriti turizam u regionu, rekla je da će se to svakako desiti.

„OB je još jedna mogućnost koja će ohrabriti turste, kao i javni sektor i privatni da se međusobno povežu“, rekla je Furdži i dodala da su privrednici bili malo brži u tome u odnosu na javni sektor, odnosno predstavnike vlasti.

Kaže da se to možda najbolje vidi baš u oblasti turizma, pošto u Albaniju dolazi najviše turista iz region, iz Severne Makenoije, BiH, Hrvatske, Srbija, kao i sa KiM.

Interesantno je da je broj turista povećan nakon uspostavljanja inicijative OB, kao i da nastavlja da se uvećava, pošto sada postoji komunikacija na svim nivoima.

„Srpskih turista je prošle godine u Albaniji bilo za 110 odsto više nego 2019. godine i samo u prva četiri meseca ove godine imamo 20 odsto više srpskih turista nego prošle godine“, naglasila je Furdži.
Ističe da nam te cifre pomažu da razumemo koliko inicijative poput OB mogu da stvore novu energiju.

„Sve tri naše zemlje (Srbija, Albanija i S.Makedonija) su male i zbog toga ne smemo niti možemo sebi da dozvolimo luksuz da pravimo male turističke mape i tržišta, već treba da budemo povezani međusobno i idemo zajedno na evropska i globalna tržišta i privučemo turiste iz Azije, Australije, SAD…Kada dolaze na Balkan da ne dolaze samo na tri dana u Srbiju ili Albaniju već da dođu na 10 dana i podele posetu na naše zemlje i zato treba da budemo zajedno“, istakla je Furdži.

Kaže da ne treba samo da otvorimo tržišta na Balkanu već pre svega da otvorimo naše umove.

Na pitanje kada bi mogla da bude realizovana zajednička turistička ponuda tri Srbije, Albanije i Severne Makedonije, kako je to najavljeno na samitu OB u Ohridu, podsetila je da je na tom skupu potpisan memorandum o zajedničkoj saradnji i da sada treba da koristimo sve što nam je na raspolaganju, kao i bilataralne sastanke kao sto je bio današnji sa minitarkom turizma Srbije Tatajnom Matić i pojačaju aktivnosti u okviru OB.

Furdži napominje da je Srbija već počela da stvara digitalnu platformu za zajedničku turističku ponudu tri zemlje, koja treba da bude otvorena i za sve druge koji se budu pridružili OB, iz privatnog i javnog sektora.

Minitarka turizma Albanije navodi da se sada tri zemlje bave tehničkim pitanjima kako to da se realizuje za svaku zemlju posebno i sve zajedno.

„Nadamo se da ćemo naredne godine imati prve rezultate“, rekla je Frudži.

Na pitanje šta Albanija može da ponudi, ističe da ta zemlja ima puno toga različitog i zbog toga veliki potencijal za turizam, pošto imaju na svega pola sata udaljene planine čiji su vrhovi prekriveni snegom, kao i more sa možda najlpešim plažama.

Naglasila je da imaju međunarodni aerodorm udaljen samo 30 minuta od mora i još jedan na jugu udaljen od mora u blizni Grčke svega sat i po putovanja, ali i da se gradi i još jedna na severu u blizini Kosova.

Furdži je napomenuo da 21 odsto teritorije Albanije čine zaštićena područja, kao i da mogu da ponude i dobar seski turizam, pošto imaju bogatu tradiciju gastronomiije i vinarstva.

Teško je objasniti šta sve Albanija nudi, ali pre svega gostoprimstvo, koje je i tradicionalno i moderno, naglasila je Furdži.

Na pitanje kako teku pripreme za veliki sajam hrane, vina i turizma početkom setepmbra u Beogradu, ona je rekla da su se predstavnici tri zemlje saglasili da imamo puno toga zajedničkog – tradicionalnu kuhinju, bogatu gastronomiju, ponudu hrane i vina i da treba zajedno da predstavimo naše kulturno nasleđe i u toj oblasti, a koje pre svega odlikuje gostoprimstvo.

„I zato imamo ideju da to predstavimo u Beogradu, Tirani i Skoplju i nadamo se da će se i drugi pridružiti“, rekla je ona i dodala da se tim povodom održavaju trilateralni sastanci.

Na pitanje koliko će učesnika iz Albanije biti na sajmu u Beogradu, rekla je da će to biti iznenađenje.

Kaže da je sada turistička sezona i da Srbija i Albanija medusobno jedna drugu promovišu kao turističke destinacije, ali da to ne treba da bude samo za letnje odmore pošto postoji potencijal i za veću međusobnu posetu turista i u zimskom periodu.

„Prvi put imamo dve najbolje godine u turizmu, kada je reč o međusobnoj poseti i očekujemo još bolje rezultate“, poručila je ona.

Naglasila je da, ipak, još nije zadovoljna brojem srpskih turista u Albaniji iako se ove godine beleži njihov rast, zato što je potencijal mnogo veći.

„Zato i ohrabrujemo turiste boljom komunikacijom, kao što i ova moja poseta Beogradu, da se upoznamo bolje“, rekla je Furdži i dodala da loše informacije ili nedostatak informacija imaju kontra rezultat.

„Na pravom smo putu i treba da pomažemo jedni drugima. Albanija je prelepa zemlja koju treba otkriti, ljudi su gostoprimljivi i to je naš glavni slogan i kada neko jedno dođe uvek će se vraćati. Posetite Albaniju i bićete pozitivno iznenađeni, a najviše ljudima“, poručila je Furdži.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar