Povećanje kamate u Švajcarskoj oborilo evropske akcije

LONDON – Evropske akcije su krenule danas nizbrdo jer je neočekivano povećanje referentne kamate Švajcarske nacionalne banke (SNB) podiglo zabrinutost tržišnih aktera oko uticaja inflacije na globalnu ekonomiju.

Referentni evropski indeks STOKS 600, koji je već bio pod pritiskom nakon sinoćne odluke Federelanih rezervi da poveća ključnu kamatu za 0,75 posto na raspon od 1,5-1,75 procenata, pao je posle odluke švajcarske centralne banke za 1,3 procentra, spustivši se na tromesečni minimum, izveštava Rojters.

Cena akcija na Vol Stritu na terminskom trgovanju (fjučers), takođe nagoveštavaju niži nivo na zvaničnom otvaranju berze, nakon opravka u sredu uveče kada je FED objavio odluku o povećanju kamate za 75 baznih poena.

Indeks švajcarske berze pao je za 2,3 procenta, pri čemu su akcije banaka poput UBS-a i Kredi Svisa potonule za preko 3,0 odsto, pojedinačno.

Deonice kompanija iz sektora maloprodaje su se stropoštale za 3,8 procenata i među vodećim su gubitnicima, pri čemu se vrednost akcija britanskog modnog onlajn trgovca ASOS-a survala 24,1 odsto nakon upozorenja te kompanije da su inflatorni pritisci pogodili prodaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar