Povoljan kredit od Emirata za refinansiranje starih obaveza

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da se Srbija zadužila kod Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) po povoljnim uslovima radi refinasiranja starih obaveza i da to neće povećati javni dug.

„Mi uzimamo kredit po kamati do tri odsto, a kada bismo ga sada tražili na tržištu kapitala, ako bismo uopšte mogli da ga nađemo, to bi bilo zaduženje s kamatom od 7,5 odsto. U januaru nam dospevaju stari krediti od milijardu evra i hoćemo da ih refinansiramo povoljnim kreditom“, rekao je Mali za RTS.

Naglasio je da novo zaduženje neće da poveća javni dug, jer se samo jedan kredit zamenjuje drugim i to pod povoljunijim uslovima.

Mali je rekao da je dug Srbije viši do 30 milijardi evra, dok je dug Nemačke 2.475 milijardi evra i da je učešće našeg duga u BDP-u 54,7 odsto, dok je prosek u EU je skoro 100 odsto.

„Mi smo tu apsolutno stabilni, nikakav problem nemamo, pogotovo što je ovo treća godina krize, a sve vreme smo isplaćivali pomoć privredi i građanima, a i dalje gradimo 10 autoputeva i svu ostalu infrastrukturu“, rekao je Mali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar