Predsednik Nadzornog odbora EPS-a: Sednica će biti nastavljena sutra da bi se usvojile primedbe

Sednica Nadzornog odbora (NO) Elektroprivrede Srbije (EPS) na kojoj se danas raspravljalo o novom statutu, kojim je predvidjena transformacija te kompanije u akcionarsko društvo prekinuta je, ali će biti nastavljena sutra“, rekao je za Betu predsednik NO Jovan Despotović.

„Prekinuo sam sednicu i biće nastavljena sutra kako bi se usvojile i u novi statut unele primedbe poslovodstva, Nadzorniog odbora i sindikata“, rekao je Despotović.

Predsednik Sindikata radnika EPS-a Milan Djordjević rekao je da sindikat traži da se u osnivački akt, kojim bi se EPS transformisao u akcionarsko društvo, unese  da pretežna, odnosno osnaovna delatnost te nove kompanije bude proizvodnja i sigurno snabdevanje domaćeg tržišta električnom energijom.

Predlog Ministarstva rudarstva i energetike je, kako je rekao, bio da se EPS bavi samo proizvodnjom električne energije, a da se ne bavi trgovinom. To bi moglo, kako je rekao napraviti probleme u snabdevanju domaćih potrošača kada se 2026. godine uvede karbonska taksa za zagadjenje životne sredine zbog proizvodnje struje iz fosilnih goriva.

Tada bi, prema njegovim rečima, trgovci mogli da odredjuju cenu struje. Istakao je da se sindikat zalaže da cena struje i dalje ostane socijalna kategorija.

Djordjević je rekao da je drugi osnovni zahtev sindikata da u dvodomom upravljanju poslovanjem EPS-a Skupštinu čine od tri do pet članova, a ne jedan i da to bude resorna ministarka.

„Sa kim jedan čovek može da se konsultuje o odlukama koje donosi. Takvo rešenje ne postoji nigde“, rekao je Djordjević.

On je rekao da sindikat ima još neke zahteve, a jedan od njih je da električna energija bude roba od opšteg interesa, ali da će se o tome nastaviti razgovori i da je potrebna izmena odgovarajućih zakona.

Predstavnici sindikata prisustvovali su današnjoj sednici NO i izneli zahteve i napustili je pre kraja pod pretnjom da će zaposlene pozvati u generalni štrajk ako se ne usvoje njihovi zahtevi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar